IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо iPhone губи състезанието с китайските си конкуренти в Азия?

Устройствата на Apple са по-скъпи от местните предложения, но това не е единственият фактор

12:47 | 20.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

IPhone X е новият бенчмарк за цените на смартфоните, но високата цена може да постави под въпрос бъдещето му на най-големия азиатски пазар и да позволи на китайските играчи да получат по-голям пазарен дял, пише Wall Street Journal.

Купувачите от Индия до Индонезия залагат на модели от китайски производители като Xiaomi (понякога наричана „Китайският Apple”), Oppo и Vivo.

Китайските играчи все повече залагат на по-скъпи устройства, които се конкурират директно със смартфоните на Apple. Те често включват висок клас функции за по-ниски цени от тази на iPhone X и дори на по-старите модели iPhone. Те таргетират потенциалните клиенти на Apple, като предлагат смартфони с добър хардуер като метални панели, издръжливи батерии и уникални функции, каквито няма в iPhone.

"Хората не трябва да излизат извън бюджета си, за да си купят висок клас“ смартфони, коментира Киранджит Каур, анализатор на IDC в Сингапур. Китайските производители „сега залагат на функции, които се конкурират с високия клас на пазара“.

Падането на ябълката

IPhone X или по-старите и по-достъпни модели на Apple не са насочени към масовия пазар на развиваща се Азия, където телекомуникационните компании не субсидират устройства, както в САЩ. Това означава, че повечето хора плащат пълната цена за смартфоните. Обичайно един телефон в Индия и Индонезия се продава за под 200 долара, което е под цената на най-евтиния модел iPhone и доста под тази на iPhone X, който струва 999 долара, според IDC.

Скъпите устройства на Apple помогнаха за растежа на приходите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион с 11% през последното тримесечие, макар че пазарният ѝ дял не се промени или се сви на повечето азиатски пазари.

Говорител на Apple е отказал да коментира стратегията на компанията за развиващите се азиатски пазари и дали разглежда китайските производители като конкуренти на iPhone.

В Китай пазарният дял на Apple се е свил до близо 8%, след като през 2015 г. беше 13%, сочат данни на Canalys. В Индия Apple има едва 2% пазарен дял от 2013 г. насам. Продажбите на Apple в Индия през последното тримесечие са спаднали спрямо година по-рано – нещо, което рядко се е случвало на този пазар за компанията, посочва Canalys.

Пазарният дял на производителя на iPhone в Индонезия, където живеят 260 млн. души, е намалял до 1% от 3% през 2013 г., свил се е и във Филипините и Тайланд, а в Малайзия и Виетнам е останал непроменен.

Междувременно китайските конкуренти на Apple се надпреварват за клиенти. Делът на Xiaomi на индийския пазар е скочил до 19% от 3% през 2015 г. Въпреки че по-голямата част от този растеж се дължи на не особено скъпи телефони, компанията позиционира все по-скъпи устройства на пазара, които предлагат вида, усещането и функционалностите на iPhone, както и някои допълнителни функции.

Xiaomi се радва на успех на много пазари, защото може да се адаптира към всяка страна, докато Apple създава едни и същи продукти за всички, твърди Яи Мани, продуктов мениджър на Xiaomi за Индия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
щото залага на един кон :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
s3
преди 6 години
Абе друго си е човек да сложи и един IPhone на масата като седне в чалготеката ...Истината е, че марките не са това което бяха. Навремето хората гледаха все марковите неща, но прекаленото използване на марки от маркетинга научи хората да не се водят по това което им се втълпява, а да гледат практичността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Bobacho
преди 6 години
Интересно колко е колко е делът на Apple в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още