IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows вече не е слънцето в Слънчевата система на Microsoft

Компанията си има нови приоритети: корпоративния софтуер, облачните услуги и изкуствения интелект

16:16 | 03.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2012 г., докато Microsoft подготвяше силно променената версия на своя компютърен софтуер Windows, главният изпълнителен директор посочи кой е неговият топ приоритет.

“Няма нищо по-важно за Microsoft от Windows”, обясни Стив Балмър по време на технологично събитие. В типичния си прекалено енстусиазиран стил Балмър започна своята презентация с думите “Windows! Windows! Windows!”.

Това беше тогава. От няколко години Windows не е сърцето и душата на Microsoft, а компанията го обяви и официално миналата седмица, пише Bloomberg BusinessWeek.

В рамките на корпоративна реорганизация Windows беше понижен в йерархията на Microsoft. В момента човекът, който отговаря за Windows, е на по-нисък пост в организацията от своя предшественик и се отчита на старши директора, който е нагърбен със сегашните топ приоритети на компанията: корпоративния софтуер, облачните услуги и изкуствения интелект.

Това е по-скоро бюрократична промяна, но е наситена със символизъм. Windows вече не е слънцето в Слънчевата система на Microsoft, около което да се въртят останалите планети. По-скоро е Луната - важна е, но не чак толкова. “Бъдещето на Windows е светло”, коментира главният изпълнителен директор Сатя Надела в имейл до служителите в четвъртък.

Корпоративната промяна в Microsoft отразява нейната финансова реалност. През 2010 г. операционната система Windows за персонални компютри беше най-големият източник на приходи за компанията, като носеше около 28% от общите ѝ приходи от продажби. През последната фискална година на Microsoft Windows е едва третият по големина източник на приходи след Office и група технологии за бизнеса, включително сървърния софтуер, базите данни и Azure.

Делът на приходите на Windows от общите е спаднал до едва 16 на сто.

Надела, който ръководи компанията от четири години, пое по коренно различен път от своите предшественици Бил Гейтс и Балмър. И нищо не поставя толкова силно разделителна линия между миналото и бъдещето на Microsoft, колкото изборът на Надела да остави назад Windows. Тази промяна във фокуса стана ясна още в първите месеци, в които той беше на новия си пост.

В бележка до служителите, изпратена през 2014 г. - първото му голямо изявление към тях като главен изпълнителен директор, той спомена само 10 пъти Windows като система за персонални компютри в своите близо 3000 думи, и то чак след 21-вия параграф. За сметка на това използва думата “облак” 21 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ееее, смарти, залезна ти слънцето, дагоева... :lol: Нещо мноо облачно ти се очертава бъдещето... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Дано им се получи по-добре от скайп, който откакто е в тяхни ръце, доста загина сред обикновения потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още