IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wework: Купонът свърши!

Многомилиардните рискови капиталисти са тези, които през последните години осигуряваха пари на безумни стартъпи и сега трябва да понесат своя дан

11:14 | 20.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вероятно историята на компанията за отдаване на офиси под наем Wework в даден момент ще се разказва така: Находчив основател с постоянна усмивка, буйна дълга коса и месиански вид искаше първо да отдава офис помещения под наем. Без скучни сиви зони, но с креативно проектирани стаи с барбарони за сядане, стъклени стени и кафе бар. За тази цел той първо получи милиарди долари от рискови капиталисти, а после се поддаде на мегаломанията. В даден момент започна да твърди, че красивите офиси позволяват „да променим съзнанието на света“, а в компанията влезе в ролята на Господ Бог. И по време на едно фирмено парти хвърляше къмпинг мебели в камината, тъй като наблизо просто липсваха подходящи дърва за огрев. Партито трябваше да продължи.

И това си работеше добре, докато един ден потенциалните инвеститори не посочиха, че въпреки че Wework създава красиви офиси, в крайна сметка изгаря много пари. 700 милиона долара само през първата половина на 2019 г. - след почти десет години съществуване. 



По-късно мнозина ще разкажат историята на Wework като историята на един нетрадиционен, може би луд основател. Но това затъмнява фокуса върху същественото: именно многомилиардните рискови капиталисти са тези, които през последните години осигуряваха пари на компании като Wework. Онези, които се правеха на слепи за грешките на основателите. И онези, които искаха да вкарат ордата такива стартъпи с милиардни оценки на  фондовата борса. Вероятно също така, за да натрупат печалба, преди вятърът на промяната да завие на световните фондови борси. Добре, че сега инвеститорите започнаха да проявяват разум и да показват червен картон на подобни глупости.

Защото в последните няколко дни няколко стартиращи компании се провалиха сериозно при дебюта си на фондовия пазар, а с тях - и рисковите капиталисти. Курсът на акциите на Peloton, производител на дигитални велосипеди, падна рязко след IPO-то – още в първия ден. Толкова лош дебют, като този на Peloton, едва ли имаше от страна на голямо предлагане от  финансовата криза насам. Прехвалената медийна компания Endeavor Group от своя страна трябваше да оттегли своето IPO. А също и Wework трябваше да отложи борсовите си планове.

Не е и чудно, че през последните дни експертите отново се оплакаха от... предполагаемо нерационалните фондови борси. От факта, че през тази година компаниите, които трупат сериозни загуби, са набрали толкова пари на борсите в САЩ, колкото не са от спукването на балона на Новата икономика. Сега дори има опасения за спукването на втори технологичен балон. През последните месеци инвеститорите сякаш потънаха в сляпо подчинение на почти всяка медийно защитена компания: нерентабилни кутии за храна, таксиметрови приложения, дори компании за канабис. Това се вписва в картината: Трейдърите, за които се твърди, че са напълно полудели...

Всички тези аргументи са само разсейващи маневри спрямо действителните факти: Само благодарение на хладнокръвния преглед на инвеститорите на фондовите борси, ефирните оценки бяха напълно разкрити. Когато Wework получи още един чек за два милиарда долара от японския голям инвеститор Softbank през януари, той оцени общото тегло на компанията на 47 милиарда долара. Девет месеца по-късно само 20 милиарда щяха да бъдат оправдани за инвеститорите в рамките на IPO. Това показва анекдотично как държавните фондове, частните дружества и рисковите капиталисти са преценили погрешно нещата. Как те се надцакват един друг в условията на глобален потоп от основатели. Именно мъдростта на масите на фондовата борса, пазарът на пазарите, разбуни този спектакъл в технологичния сектор. И също така омразният от много компании и критици фокус върху твърди данни и „игото“ на редовните отчети през тримесечен цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Изключително интересно е накъде ще отидат нещата. Всичко в статията е вярно, но от 10-15 компании да се роди само една като Епъл, Гугъл, Фейсбук или Амазон, за американците ще си струва риска. Този тип огромни компании са толкова мощтни вече, че нямат никакъв проблем да правят грешки, да плащат каквито искат глоби, да доминират и малко по-малко да добавят огромни сектори в портфолиото си - като облак, изкуствен интелект, самоуправляеми автомобили, шоубизнес (филми, сериали, предавания), фин-тех услуги, новинарски услуги, гейминг, дронове, роботи, медицински услуги, каквото щеш. Добавят чрез собствени ресурси и чрез придобивания на много малки и средни по размер компании. Така те растат и стават още по-мощни. Това сега е целта на Uber, WeWork, Netflix, Tesla и други. Дали ще успеят е друг въпрос, дали много хора ще загубят парите - също съвсем друг въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
andy
преди 4 години
Само те да бяха! Има и още много други дето ядат готови пари, а с десетилетия немогат да изпълзят под нулата... Ама като има евтини пари, ще има и зомбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още