IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефоните на Huawei са по-привлекателни от iPhone за китайците

Китайският гигант успя да изпревари американския си конкурент по най-желани устройства от потребителите

11:33 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони Huawei за първи път успя да надвие Apple и да завоюва първото място от гледна точка на това, което потребителите на смартфони имат намерение да купят, сочи проучване сред 1000 души, цитирано от Financial Times.

Откритието е част от проучване, направено от FT Confidential Research след пускането на iPhone 8 на пазара.

Резултатите допълват притесненията за глобалното търсене на iPhone 8 и отразяват силната конкуренция, с която се сблъсква Apple в Китай от местни играчи като Huawei, Oppo и Vivo. Въпреки че по-слабото търсене на iPhone 8 е отдавано на това, че феновете на Apple чакат по-скъпия iPhone X, данните на FTCR отчитат очакваните поръчки на новия телефон.

В Китай новите модели на Apple като цяло се представят по-слабо спрямо предишните премиери, сочи проучването. 65,1% от хората, които планират да си купят iPhone, твърдят, че смятат да си вземат iPhone 8, 8 Plus или X, в сравнение със 75,7%, които посочват, че са планирали да купят един от двата модела iPhone 7, когато са били пуснати на пазара миналата година.

Делът на онези, които твърдят, че биха си купили iPhone за свой следващ телефон, е спаднал до 24,2% през септември, в сравнение с 25,8% по време на пускането на iPhone 7 през 2016 г. и 31,4% през 2015 г.

Huawei е топ изборът, като повече от 31,4% от респондентите предпочитат тази марка. Спадът на популярността на Apple в Китай отчасти се дължи на факта, че пазарният растеж се концентрира предимно в средния клас телефони, които струват между 300 и 450 долара, а не при по-скъпите устройства, където се позиционира Apple според данните на FTCR за потребителските бюджети.

Но анализаторите предполагат също, че iPhone 8 не е толкова привлекателен за местните вкусове.

„Китайските потребители предпочитат да имат телефони, които се отличават и изглеждат различно от предишните версии. Това е нещо, което вероятно липсва на iPhone 8”, коментира Сяохан Тай, анализатор на пазара на смартфони в компанията за проучвания IDC.

Сие Пу, технологичен колумнист в Китай твърди: „Този модел [iPhone 8] няма удивителното качество, което кара очите на потребителите да светят“.

Apple отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още