IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции приключват най-добрата си година от 2009 г. насам

Производителите на чипове и Apple са сред лидерите в технологичния сегмент в S&P 500

19:46 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните акции са напът да приключат най-добрата си година от възстановяването си след финансовата криза. С приключването на декември индексът на компаниите за информационни технологии в S&P 500, включващ 70 организации, е нараснал с 48% през 2019 г., отбелязвайки най-добрата година за групата от 60-процентния скок през 2009 г., пише CNBC.

Десетилетие по-рано разликата беше, че технологичният индекс приключи 2008 г. със спад от 44%, създавайки възможност за покупки.

Технологичните акции се потопиха само с 1,6% през 2018 г. преди да поемат към нови върхове през 2019 г., което предполага, че най-новите ръстове са подкрепени от подсилената финансова позиция на компаниите от групата и оптимизма за по-широката икономика.

Начело на индекса тази година бяха няколко производители на чипове и процесори. Както и Apple. Имайте предвид, че индексът не включва интернет компаниите, така че книжата на играчите от FANG (Facebook, Amazon, Netflix и Google - сега Alphabet) попадат в друга субгрупа на S&P 500.

Дори и така, от акциите на FANG само тези на Facebook се представят по-добре от технологичния индекс.

“Търговията на FANG не се получи тази година”, посочва Джейк Долархайд, главен изпълнителен директор на Longbow Asset Management, която съблюдава активи за 110 млн. долара. “Други технологични играчи настъпиха. Голямата част са свързани с жаждата на потребителите за още и още мобилни технологии”. 

Производителят на чипове Advanced Micro Devices (AMD) е най-добре представящият се играч в технологичния индекс на S&P към приключване на търговията в четвъртък. Книжата на AMD са повишили стойността си със 153% тази година, последвани от тези на производителя на процесори Lam Research - 117%. KLA, която предлага доставки към индустрията за чипове, отбелязва 100% ръст на цената на акциите, а Qorvo, доставчик на радиочестотни технологии за iPhone, се радва на 94% повишение. Apple е осмият играч по най-добро представяне със скок от 84% на цената на акциите. Заради размера си обаче Apple допринася най-много за ръста на индекса.

Въпреки наситения пазар на смартфони и нарастващите притеснения, че iPhone не може да стане по-добър или по-мощен, Apple продължава да привлича потребителите с нови функции и опции и се твърди, че се подготвя да пусне два нови модела телефони през 2020 г. - един по-малък и един по-голям от сегашните, които са на пазара. През октомври Apple отчете 9% спад на продажбите на iPhone, което бележи подобрение спрямо предходното тримесечие. Главният изпълнителен директор Тим Кук изрази оптимизма си за “това, което може да донесе празничното тримесечие”.

В допълнение към подобрената технология за камерите, по-издържливата батерия и звука Apple залага и на друг бързо развиващ се бизнес. Звеното за носими устройства повиши продажбите си с 50% спрямо година по-рано през последното тримесечие, благодарение на популярността на Apple Watch и AirPods.

Междувременно Apple избегна митата върху основните си продукти, след като този месец президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са се договорили по първата фаза от търговската сделка с Китай. Всичко това е в полза на доставчиците на Apple като Qorvo, който разчита на производителя на Apple за една трета от приходите си. AMD пък предлага графични процесори за част от моделите Mac и MacBook Pro.

Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още