IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната 2012 г. - година на възходи и падения

И през последните 12 месеца дигиталният свят ни предложи интересни възможности и противоречиви решения

10:27 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	2012 г. бе и годината на приложенията. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

2012 г. бе и годината на приложенията. Снимка: Getty Images News

„Всъщност аз нямам причина да се оплаквам. Живея в добре загрято жилище с красиви гледки. Моят достъп до интернет е широколентов. Моят изчислителен хардуер е надежден, такива са и любимите ми приложения. Но каква бе дигиталната година – в допълнение към множеството положителни акценти, имаше и много падове - и двете заслужават да бъдат почетени в този много личен списък“. По този начин започва анализът на технологичния колумнист на германското икономическо списание WirtschaftsWoche Бен Швам.

Възход 1: 13-инчовият MacBook Pro Retina

Личният хардуерен бисер на годината за Бен Швам е рожба на Apple. И не става въпрос за попадащия твърде често в заглавия iPad мини или (много красивия) iPhone 5, а  за доказателството, че компанията от Купертино не е забравила добрата стара компютърна технология: 13-инчовият MacBook Pro Retina. Машината съчетава сравнително ниско тегло (1,62 кг) с красив корпус, ниско ниво на шум и висока производителност. Да не говорим за много, много острият Retina екран, който прави нормалните екрани да изглеждат като от праисторически времена.

Разбира се, в най-новата операционна система за Mac Mountain Lion има някои незначителни бъгове, а ако някой иска да вземе евтин продукт, то е сбъркал с MacBook Pro (1750 евро начална цена). Но това са единствените неща, с които машината може да бъде критикувана. И на никой няма да му се иска да се върне към традиционните твърди дискове, щом веднъж опита "SSD-only" архитектурата.

Възход 2: USB 3.0

Може ли човек да се влюби в интерфейси? Дълго време Швам е голям фен на FireWire уплътнители за свързване на външни хард дискове и други аксесоари за трансфер на данни към своя компютър, но откакто те се срещат все по-рядко, е трябвало да бъде намерен заместник. Системата Thunderbolt, разработена от Apple и Intel, не е достатъчно често срещана, а USB 2.0 интерфейсът е остарял и просто куца.

Тук точно навреме идва следващата версия на USB стандарта - USB 3.0. Разпознаващият се по своя син цвят жак предоставя информация със скорост до 400 мегабайта в секунда и работи чудесно, ако имате подходящ хардуер и включите кабелите правилно.

Възход 3: Независими разработчици на приложения 

2012 г. е и годината на приложенията - дали за Windows 8, Mac, Android или IOS устройство, почти всички производители вече предлагат централизирани онлайн магазини за софтуер. Всъщност тази тенденция трябва да се разглежда с критичен поглед, ако производителите на хардуер сега заемат функцията на пазачите - със сигурност може да се опасяваме от злоупотреби. От друга страна обаче бумът на приложения също така е причина да се запознаем с разработчици, за които иначе никога нямаше да се разбере.

На всеки средностатистически смартфон, освен програмите на големите производители на софтуер, вече има и такива на независими малки създатели на програми – и не рядко те са по-добри. Малки екипи често насърчават първи иновативните програми, защото не трябва да вземат предвид вече създадени бизнес модели. А социалните мрежи, както и  презентации в магазините за приложения, доставят бързо добрите идеи на масовата публика. 

Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още