IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологична "плашеща петорка" доминира в класация на най-ценните марки

Google, Apple, Microsoft, Amazon и Facebook заемат водещите позиции в нова класация

12:34 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичните гиганти Google, Apple, Microsoft, Amazon и Facebook заемат първите пет места в новата класация на най-ценните марки в света за 2017 г. BrandZTM Top 100 Most Valuable Global Brands, публикувана от WPP и Kantar Millward Brown.

Amazon постигна най-високия ръст на стойността на всички марки в класацията "Топ 100", като тя се увеличава с 40,3 млрд. долара (41%) до 139,3 млрд. долара, за да вземе 4-та позиция. Търговският гигант продължава да се съсредоточава върху технологичната си екосистема, която е съобразена с многобройните нужди на потребителите, като онлайн пазаруване, бързи доставки и развлечения, както и въвежда нови услуги с изкуствен интелект, включително такива за доставка на хранителни стоки, разчитайки и на личния асистент Alexa.

Google, Apple и Microsoft запазват първите си три позиции, като през миналата година увеличават стойността на марките си съответно със 7% до 245,6 млрд. долара, с 3% до 234,7 млрд. долара и с 18% до 143,2 млрд. долара. Facebook е на 5-то място с ръст от 27% до 129,8 млрд. долара.

25% от общата стойност на BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands се падат на комбинираната стойност на марките от ТОП 5, подчертавайки господстващите им позиции в съвременния бизнес пейзаж. 

Дейвид Рот, главен изпълнителен директор на The Store WPP за Европа, Близкия Изток, Африка и Азия, казва: „Тазгодишният BrandZ global top 100 продължава да демонстрира, че силните марки осигуряват отлична стойност на акционерите и дават добра възвръщаемост, независимо от смущаващия външен климат. Наречени от някои "Страховитата петорка", технологичните гиганти, които оглавяват класацията, приличат повече на "Плашеща петорка" на своите конкуренти заради огромната мощ на марките си и привидно недосегаемата пазарна позиция“, пояснява той.

Други отличници в класацията за тази година са китайската марка Tencent (8-мо място), която увеличава използването на социалната си платформа WeChat и влиза в Топ 10 за първи път, като увеличението на стойността на марката е с 27% до 108,3 млрд. долара.

Adidas отчита най-бързия ръст на стойността на марката си в проценти (с 58% до 8,3 млрд. долара), следван от китайската марка Moutai (48% до 17 млрд. долара).

BrandZ отразява марките, които са интегрирани в съвременния начин на живот на потребителите. Това е единственото проучване за оценяване на марки, което съчетава интервюта с над 3 млн. потребители в световен мащаб с анализ на финансовото и бизнес представяне на всяка компания (използвайки данни от Bloomberg и Kantar Worldpanel).

През тази година общата стойност на 100-те марки от класацията се повишава с 8% до 3,64 трлн. долара в сравнение с ръст от 3% през 2016 г., докато броят на марките на стойност над 100 млрд. долара се увеличи от шест на девет. Общата стойност на брандовете в класацията се е повишила със 152% спрямо 2006 г. (първата година на ранглистата), тъй като нейният състав се насочва към иновативни, фокусирани върху потребителите технологични марки с огромен обхват и мощ на изграждане на марката.

BrandZ Топ 10 през 2017 г. е почти на същата стойност, на която е цялата Топ 100 през 2006 г. (1,42 трлн. долара спрямо 1,44 трлн. долара) и нараства с 249% в сравнение с 152% за Топ 100 като цяло.

Стойността на BrandZ Top 100 Global Brands потвърждава, че силните марки продължават да надминават своите конкуренти. В сравнение с ключовите показатели за последните 12 години портфолиото от марки BrandZ Top 100 нарасна с над 50% в сравнение със S&P 500 и 3,5 пъти над индекса MSCI All Country World.

Класацията от 2017 г. показва, че балансът на властта наистина се насочва към таргетирани към потребителите технологични марки, развиващи екосистеми, които отговарят на много нужди, опростявайки все по-сложния свят. Повече от половината от общата стойност на марките в Топ 100 се падат на брандове, свързани с технологиите (определение, което включва телекомуникациите и онлайн търговците на дребно), докато през 2006 г. този дял бе една трета. През последната година тяхната стойност е нараснала със 16%, докато ръстът за нетехнологичните марки е от едва 4 на сто.

Девет от Топ 10 са марки, свързани с технологиите, както и всички седем от новодошлите в Топ 100 през 2017 г.: XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat и Sprint.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още