IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената технологична война започна

Случващото се между Huawei и САЩ може да доведе до дигитална желязна завеса, която да раздели света

08:45 | 21.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Това е моментът, който Huawei Technologies очакваше.

Производители на чипове, включително Qualcomm, Xilinx и Broadcom заявиха на служителите си, че няма да правят повече доставки за китайския гигант до следващо нареждане, писа късно снощи Bloomberg News. Тези компании ще се нуждаят от пояснение от администрацията на Тръмп за това дали могат да доставят компоненти на Huawei.

Подобен процес имаше и когато ZTE беше блокирана от покупки на американски продукти, след като сключи сделка със САЩ за приключване на спора, в рамките на който беше обвинена в нарушаване на търговски санкции. Служителите получиха нареждания да спрат доставките докато не стане ясно кое е позволено и кое не. Съединените щати в крайна сметка наложиха ембарго (а по-късно го вдигнаха), което засегна значително по-малката компания.

Възможността американското правителство да спре доставката на компоненти към Huawei е точно това, което мениджмънтът ѝ очаква от близо година, пише в анализ за Bloomberg анализаторът Тим Кълпан.

По думите му компанията разполага със запаси за най-малко три месеца. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания възприема заплахата.

Има надежда тази последна ескалация в отношенията да е само част от мерките на САЩ по отношение на търговската война и въпросът ще бъде решен при по-широките преговори. Huawei и китайските лидери едва ли ще са толкова наивни да споделят това. Дори и най-кратките забрани ще бъдат доказателство за тях, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

Сега можем да очакваме Китай да удвои усилията си да пусне собствена мобилна операционна система, да създава собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се технологични сфери.

Китайските власти ще дадат достатъчно субсидии, за да се уверят, че индустрията няма да изостане, и ще бъдат похарчени доста средства. Но парите не могат да решат всички проблеми.

След време китайското държавно финансиране ще преодолее достатъчно предизвикателства, че да направи местните алтернативи добре, ако не и сравними с американските технологии. Малко вероятно е Съединените щати да проявят политическа воля да субсидират собствените си компании в такава степен. Първоначално няма да се наложи подобно нещо, заради сегашното превъзходство на САЩ. Но позицията на Huawei в челните редици на 5G мобилните технологии показва, че това няма да продължи вечно.

Така че технологичната Студена война започна. Победителят няма да е страната с най-добрите войници, а онази, която успее по-дълго да издържи болката от продължителните загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
bstoyano
преди 4 години
Каза ли нещо, или само се ... разходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Щом пише за САЩ и Китай трябва да намесим и русия. Сбербанк(най-голямата в страната) разработва изкуствения интелект. На нейните устройства за разплащане в момента върви масова измама. Отиваш набираш сметката по която трябва да се приведат парите и своите данни и заминаваш. Ако до 90 секунди случаен клиент въведе карта и пинкод, той плащ твоята сметка. Колкото до Китай и САЩ те ще се споразумеят, повервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
khao
преди 4 години
Бре, байганиста се мъчи да расъждава върху по напреднали общества от неговото ... и цъка ли цъка с език, епа нема такова животно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
"Бре, във "великата" "демокрация" САЩ "независими" компании получават нареждане от изпълнителната власт!?!?!?!?!"Кое си требе, оно си сака. Требе, требе.САЩ приватизираха обогатяването на уран за АЕЦ и военни цели и "невидимата ръка на пазара" удуши и загроби тази индустрия.Държава си требе, въпроса е: има ли пилот в самолета...У нашио нема: Тикво-Рапона е карато-физкултурник.Физкултурниците потребяват пари, не ги създават :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 12
bstoyano
преди 4 години
Бре, във "великата" "демокрация" САЩ "независими" компании получават нареждане от изпълнителната власт!?!?!?!?!? Как е възможно г-дата демократи да допускат такива неща да се случват? Колко още американски компании послушно изпълняват неформални инструкции на доналд дък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
От доста време се чудех, къде ще бъде зародиша на следващата криза!?! Мислех, че ще е Китай, но не знаех как и защо!?! Но дедо Дони ми показа пътя.Предвестника на кризата дойде. Сега е важното да разберем кога ще започне и как да минимизиране щетите, а за добрите да спечелят!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още