IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

StartupBlink: София е най-добрият град за стартъпи на Балканите

За последните шест години в столицата ни са осъществени 246 финансиращи кръга, което я нарежда на трето място по този показател в ЦИЕ

13:20 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Franck V. on Unsplash</em></p>

Снимка: Franck V. on Unsplash

София се класира на челната позиция сред най-добре развитите градове със стартъп екосистеми на Балканите и на 25-о място в цяла Европа в годишната класация Startup Ecosystem Report на организацията StartupBlink. Като цяло българската столица се  класира на 86-о място от 1000-те най-развити града в света, като се придвижва с две места нагоре спрямо класацията от предната година.

Непосредствено пред София в класацията се нареждат Франкфурт на Майн (Германия), Виена (Австрия) и Лисабон (Португалия). След София пък са класирани Будапеща (Унгария), Манила (Филипини) и Канзас (САЩ).
„През 2020 г. можем да видим, че България наистина поддържа позицията си на силна екосистема в Балканския регион. София обаче все още не се е превърнала в основен европейски хъб и тепърва ще следим дали  допълнителните инвестиции могат ще изведат България на следващото ниво“, твърдят анализаторите в доклада си. 

Те изтъкват широко разпространените технически умения в страната. „При създаването на стартъпи българите избират интересни дълбочинни технологични вертикали като машинно обучение и анализ на данни, което поражда  надежди, че екосистемата има потенциал да стане високо напреднала технологично, ако се приложат правилните политики. Тези политики трябва да улеснят правната рамка за предприемачите, да насърчат частните инвестиции и да намалят зависимостта от публичното финансиране“, се казва още в отчета за страната ни.  

Около 15% от стартъпите в София са в сферата на дълбочинните технологии (AI, IoT, аерокосмически технологии и др.). В столицата има над 60 финтех стартъпа, над 32 стартъпа или разраснали се компании са в сектора на AI решенията, а над 30 стартиращи компании са в игралната индустрия. Около 1/3 от основателите на общо 650-те стартъпа и разраснали се компании в София са чужденци. Отчита се и все по-подобряващата се екосистема и мрежа от инвеститори. Според анализаторите през последните няколко години в града са действали 15 фонда за рисков капитал и около 30 пространства за споделени офиси. За последните шест години в София са осъществени 246 финансиращи кръга, което нарежда столицата ни на трето място по този показател в Централна и  Източна Европа.

Другите три български града с добре развити екосистеми в класацията са Варна (430-о място), Пловдив (784-о място) и Бургас (984-о място). Организаторите подчертават голямата пропаст между София и 3-те други български града в Топ 1000. Това несъответствие със сигурност пречи на страната да влезе в ТОП 30. Според StartupBlink един от приоритетите за разработчиците на екосистемата трябва бъде извеждането на тези по-малки градове в орбитата на София.

България, като място за създаване на стартъпи, също бележи напредък и се придвижва с 3 места напред до 32 място. Стартъп екосистемата в България набра инерция от 2014 г. насам,  огромни акселератори като Eleven бяха финансирани от ЕС, а предприемачи от целия континент започнаха да забелязват екосистемата и да релокират дейности тук.

„Някои специални данъчни облекчения от страна на публичния сектор също помогнаха да се покаже защо евентуално преместване в България има смисъл, а най-емблематичната верига за споделено работно пространство в Европа, Betahaus, също има дейност в София“, отбелязват авторите.

Не бива да пропускаме обаче, че в последните седмици растат притесненията за данъчните преимущества на страната ни. „Промяната на макрорамката на бюджета и на икономическите правила би довела до по-голяма нестабилност, отколкото до преки ползи”, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Стоянов, член на управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), основател и главен изпълнителен директор на ОРАК ГРУП.  Според него промяната на ДДС за който и да е бранш би довела до вдигане на ставките за останалите браншове. По думите на Стоянов също така дебалансът при данъците ще постави компаниите от софтуерния сектор пред избора от фалит или намаляване на заплатите на програмистите.

Лидер сред страните в световен мащаб с огромен превес, очаквано, са САЩ, като има голяма разлика между тях и втория в класацията – Великобритания. 4 от 5-те Топ града в световен мащаб са разположени в САЩ и няма индикации, че която и да е друга държава ще затвори пропастта. Освен това, Сан Франциско е в собствена лига, когато става въпрос за градовете с най-висок ранг, явление, което изглежда сякаш не може да се повтори. Дори Ню Йорк, който запазва мястото си като втори в класацията град в световен мащаб, все още изостава зад Сан Франциско с една трета от общия резултат.

Често срещано схващане е, че Китай предизвиква САЩ за лидерството на глобален център за стартъпите. Наистина сме свидетели на голям растеж в китайските екосистеми тази година (и Пекин, и Шанхай сега са класирани в Топ 10), но екосистемите са коренно различни. В САЩ е налице модел на свободна пазарно ориентирана стартъп екосистема, която хаотично произвежда гиганти чрез конкуренция, докато в Китай те  са ръководени и планирани от по-центристки подход. Тази статия от Bloomberg показва, че дори и по отношение на изкуствения интелект повечето от обещаващите стартъпи все още са базирани в САЩ.

Европейският регион има общо 339 стартиращи екосистеми (от 45 държави), представени в  класацията Топ 1000. Състоят се предимно от държави с високи доход, а регионът има 6 държави, включени в световния връх. Не се отчитат големи промени сред най-добрите места в региона, въпреки че има две подобрения и едно влошаване, които си струва да се отбележат: Германия (с 4 места нагоре) вече е на 2-ро място в Европа, Литва (нагоре с 3 места до 15-то място) и Швеция (надолу с 3 места до 10). Що се отнася до градовете, ЕС има само един град в Топ 10 на класираните екосистеми - Берлин.

StartupBlink е изследователски център за глобалната стартъп екосистемна и работи съвместно с десетки правителства, общини и корпорации за икономическо развитие по разработването, картографирането и сравнителния анализ на техните стартъп екосистеми. StartupBlink също така използва конкретни вертикални карти и персонализирани отчети и поддържа мрежа от общности чрез своя глобален партньор Meetup, с десетки хиляди предприемачи. Целия доклад може да намерите на английски тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още