IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на акционерите на Samsung попада в сянката на ареста на Лий

Пред компанията стоят редица въпроси относно структурата ѝ и справянето с кризата с Galaxy Note 7

12:54 | 23.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на Samsung Electronics ще се срещнат за първи път след ареста на управляващия в момента компанията Лий Дзие Юн, а въпросите, които изникват в момента, са дали са планирани някакви промени в корпоративната структура на холдинга, пише Bloomberg.

Единствените гласувания по време на срещата в петък ще бъдат във връзка с финансовите изявления на компанията и за компенсацията на директорите. Въпреки това годишното събрание ще бъде възможност за отправяне на въпроси към борда на Samsung, докато той разглежда възможността да отдели конгломерата за електроника в холдингова компания.

Samsung започна преразглеждане на структурата си през ноември, след като активистът акционер Пол Елиът Сингър призова за повече независими членове на борда, за листване в САЩ, специални дивиденти и разделяне на компанията. След това Лий беше забъркан във вихрещия се в Южна Корея скандал с търговия с влияние, като е изправен пред обвинения в раздаването на подкупи и лъжесвидетелстване. Като се има предвид несигурността около най-големият производител на смартфони в света, въпросите може да са доста бурни, но няма да доведат до никакви изненади, твърди Хео Пил-сок, главен изпълнителен директор на Midas International Asset Management.

"Със задържането на Лий Samsung може би няма да изненада, като се превърне в холдингова компания точно сега“, коментира още той. „И все пак акционерите могат да попитат каквото им дойде на ума“.

48-годишният Лий е в ареста от февруари. Той отхвърли всички обвинения. Делото му започна на 9 март, а второто му изслушване ще се проведе в четвъртък. Присъдата се очаква през май.

Дори на фона на сътресенията в Samsung, включително изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара миналата година, акциите на компанията се търгуват до почти рекордни върхове. Те повишиха стойността си над 25% откакто компанията обяви, че прави преразглеждане, свързано с преструктурирането ѝ, през ноември.

Елиът загуби битката за предотвратяване на сливане на две звена на Samsung през 2015 г. Става дума за Cheil Industries и Samsung C&T. Всичко това помогна за затвърждаване на контрола на Лий върху империята, основана от неговия дядо. Обвиненията срещу Лий включват спечелването на подкрепа за сливането от властите в замяна на представянето на помощ на приятел на отстранения от поста президент Пак Кън-хе. И все пак, ако Samsung се превърне в холдингова компания, Лий ще затвърди контрола си над Samsung Electronics без огромни разходи, защото може да разчита на деля си в Samsung C&T, която притежава повече от 4% от технологичното подразделение.

Елиът, който притежава неясен брой акции от Samsung, отказва да коментира темата.

Друг ключов въпрос е как Samsung се готви да се изправи на крака след провала на Note 7, който ѝ коства цели 6 млрд. долара. По-малко от седмица след срещата на акционерите, Samsung ще представи S8, най-новата версия на флагмана си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още