IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сплитът на акциите в Apple преобръща Dow Jones с главата надолу

Всеки, който е купил акции на Apple на стойност 800 долара през 1987 г. и ги е запазил, сега е милионер

08:38 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

 

Случи се отново. След 1987 г., 2000 г., 2005 г. и 2014 г. Apple завърши петия си сплит на акциите си. Който притежава „стара“ акция, този път ще получи четири „нови“ акции. В замяна пазарната стойност се намалява: четири нови акции на Apple са толкова ценни, колкото и старата.

Самата новина едва ли ще си струва да се споменава, ако нямаше далечни последици за най-известния индекс на фондовите пазари в света - Dow Jones. Този 124-годишен бенчмарк - за сравнение германският Dax е само на 32 години - все още се изчислява, както е ставало през 1896 година.

За разлика от Dax и почти всички други индекси на фондовите пазари в света, Dow Jones не се изчислява от пазарната капитализация на компаниите - т.е. сбора от курса на акциите и броя на акциите в една компания, а единствено от курса на акциите. Това води до любопитния факт, че големите и ценни компании с нисък курс, чиито акции често осъществяват сплит, тежат малко по скалата. Други, по-млади компании с висока пазарна стойност обаче, получават голяма тежест в Dow Jones. 

Apple представлява почти дванадесет процента от стойността на Dow Jones при текуща цена от 460 долара, което го прави далеч най-важният от всички 30 листнати компонента. Това също така означава и следното: ежедневните промени в цените на акцията на Apple оказват значително влияние върху хода на Dow Jones.

В миналото това почти винаги беше предимство за развитието на цените на Dow Jones: в края на краищата само акциите на Apple поскъпнаха с 57% през тази година и с 1192% през последните десет години.

След разделянето на акциите, което сега се случва, теглото на книжата на Apple в Dow Jones пада до три процента. Значението на целия IT сектор, който направлява Dow от началото на годината, падна до малко по-малко от 20 процента.

Apple оправдава сплита с факта, че акцията трябва да стане по-привлекателна за малките инвеститори. Това несъмнено се постига от по-ниския курс: цената от 460 долара става 115 долара. „Зад кулисите обаче вероятно и операторът на индекса Dow Jones е проявил интерес към това Apple да направи сплит на акциите си“, спекулира търговец на фондовата борса в Ню Йорк, цитиран от Handelsblatt.  

Причината - никой не иска само една компания с нейните акции да управлява цял индекс. Това би направило Dow Jones все по-зависим от хода на бизнеса само на една група. Тъй като това, което се отнася за посоката нагоре, се отнася и за възможния низходящ път, ако Apple един ден вече не пуска успешно на пазара нови телефони iPhone и не отговаря на вкусовете на клиентите.

Поне засега това не изглежда така. Докато приходите на повечето големи корпорации спаднаха с двуцифрен процент през последното тримесечие, важният бизнес на Apple с iPhone се представи по-добре от очакваното. Общите корпоративни приходи нараснаха с единадесет процента до 59,7 милиарда долара - повече от всякога през второто тримесечие. Печалбата се увеличи с дванадесет процента до 11,25 милиарда долара.

В резултат акциите за първи път се изкачиха над стойността от 400 долара. Анализаторът на Goldman Sachs Род Хол коментира: “Да почетем този, когото трябва, за отличното представяне”. Нито той, нито по-голямата част от неговата гилдия не са очаквали толкова силно търсене и толкова силни данни в рамките на кризата. 

За настоящата година като цяло анализаторите прогнозират печалба на Apple от 56,9 милиарда евро. Това би съответствало на почти 50 милиарда евро, сумата би надвишила печалбата на всички германски корпорации от Dax-30 за 2020 г. Гаранция за успеха на групата е високият марж: за всеки долар, който Apple прибира  за всеки един от своите продукти, средната чиста печалба е над 30 цента - и това е от много години.

Това е печеливш бизнес и за акционерите. Всеки, който е държал десет акции на Apple малко преди първия сплит на акциите през 1987 г. и оттогава не ги е продавал, днес има 2240 акции. Сегашната му стойност е 1 030 400 долара, което се равнява на 870 000 евро. През 1987 г. те са стрували почти 700 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още