IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softbank ще продаде активи за 41 млрд. долара

Ходът показва границите на стратегията на Масайоши Сон да пише огромни чекове на рискови компании

09:16 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg

Японската компания SoftBank Group Corp., която вложи близо 100 млрд. долара в скъпи, изгарящи парите стартъпи през последните години на бичи пазар, заяви в понеделник, че ще продаде активи за милиарди долари, за да подкрепи спадналата цена на акциите си и натоварения с дългове баланс след заплахата за понижаване на рейтингите.

Планът отбелязва забележителен обрат за главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и неговата компания, която доскоро беше един от най-смелите инвеститори на капитал за еднорозите в света. Той отдели до 18 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и още 23 млрд. долара за изкупуване на дълг и за натрупване на парични резерви. Изкупуването на акции се случва след план за приблизително 4,5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, обявен преди почти две седмици. Паричните средства ще дойдат от продажбата на активи на SoftBank за около 41 млрд. долара, като главният сред тях е дял в китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd., който е на стойност между 104 и 109 млрд. долара.

SoftBank съобщи на инвеститорите, че планът за обратно изкупуване - най-големият в историята му - беше предизвикан от спад в цената на акциите, който остави ценните книжа с над 50% спад от февруари насам на фона на пазарен срив, стимулиран от пандемията на коронавируса. Компанията също така укрепва баланса си след спад на цените на облигациите и понижаване на кредитната перспектива от страна на S&P Global Inc. Действието „отразява твърдата и непоколебима увереност, която имаме за нашия бизнес“, казва Сон, цитиран от Wall Street Journal.

Новините изпратиха акциите на SoftBank нагоре с 19% в понеделник и с до 21% при ранната търговия в Токио във вторник.

Но ходът показва границите на стратегията на Сон да пише огромни чекове на рискови компании като Uber Technologies Inc., за които той вярва, че ще трансформират индустриите. Компанията събра инвестиционен инструмент на стойност 100 млрд. долара, финансиране най-вече от Саудитска Арабия и Абу Даби, и изразходва почти всички пари в рамките само на две години. Но с краха на пазара акциите на Uber се обезцениха до 22,40 долара при търговията в понеделник следобед, много под цената, която плати за тях Vision Fund на SoftBank.

Амбициите на Сон претърпяха вече удар след провала през миналата година на една от най-ценените инвестиции на SoftBank, компанията майка за споделени офис пространства WeWork. Тъй като потенциалните инвеститори, като например суверенният фонд на Саудитска Арабия, се свенят да дадат повече средства на SoftBank, Сон беше принуден да отложи и мащабира плановете за втори Vision Fund с приблизително същия размер като първия.

Неотдавнашният срив на пазара направи перспективите за набиране на пари за бъдещи средства още по-мрачни - и повиши рисковете за първия Vision Fund, който често инвестира на върха на пазара, при високи оценки. Вече няколко рискови инвеститори казаха, че виждат сделки, предоговаряни на по-ниски цени. Мениджърите на SoftBank и WeWork се подготвят за евентуално затруднение на плана японската фирма да закупи акции на WeWork за 3 милиарда долара, което е част от спасяването за няколко милиарда долара.

Сон и преди е преживявал пазарен срив със SoftBank. В началото на новоот хилядолетие, когато акциите на SoftBank се изкачиха нагоре, японският предприемач за кратко се превърна в един от най-богатите мъже в света, преди последвалата технологична катастрофа да заличи 99% от стойността на SoftBank заедно със стойността на стотици технологични инвестиции, които компанията имаше по това време.

Сон каза, че се е научил от това преживяване да запази резерв от пари и здравословно съотношение на активите към дълга, в случай че пазарът отново се срине.

За да финансира плана за обратно изкупуване на акции и облигации, SoftBank ще трябва да бръкне дълбоко в купчината си с активи. Самото изкупуване на акции би надхвърлило сумата от 20 милиарда долара, за което бе настоял активистът Elliott Management Corp., след като придоби участие в SoftBank, според материал на в. Wall Street Journal. Операциите биха позволили на SoftBank да изкупи до 45% от акциите си.

Сон не казва кои активи ще продаде, но анализатори твърдят, че за да събере 41 млрд. долара, той ще трябва да погледне първо към Alibaba и мажоритарния дял на SoftBank в третия по големина мобилен оператор в Япония, наречен SoftBank Corp. SoftBank притежава почти половината от компанията майка на Yahoo Japan, най-добрият интернет портал в страната.

SoftBank също очаква да има 24% дял в компанията, планирана да се създаде от сливането на Sprint Corp. и T-Mobile US Inc., сделка, одобрена от американски съдия миналия месец. На SoftBank не е разрешено да продава тези акции в продължение на няколко години, но анализаторите казват, че компанията може да се опита да намери начин да извлече малко средства от концерна.

Alibaba се задържа сравнително добре в сравнение с глобалните пазари като цяло, както и японският мобилен оператор. Приходите от електронната търговия и на телекомуникационните компании се разглеждат като относително устойчиви по време на пандемията на коронавирус.

Планът за продажба на активи, макар и потенциално добър за притежателите на дълг и акции на SoftBank, би могъл в крайна сметка да отнеме от компанията някои от качествата, които я направиха привлекателна за инвеститорите, заяви Ичиро Ямада, изпълнителен директор за отдела за акции във Fukoku Mutual Life Insurance, която няма дял от SoftBank. „Част от ореола на SoftBank беше идеята, че ще натрупа ливъридж и ще инвестира в компании със свръхвисока възвръщаемост като Alibaba или Yahoo“, каза той.

Сон от години се оплаква от според него подценяваните акции на своята компания. В края на миналата седмица, след поскъпването на акциите на SoftBank, анализаторите от Sanford C. Bernstein изчислиха, че стойността на активите на компанията за акция е около три пъти по-висока от цената на акциите.

Инвеститори и анализатори казват, че причините за разликата включват безпокойство от трансформацията на SoftBank от компания, фокусирана основно върху продажбата на мобилни услуги в технологично-инвестиционна фирма.

Притежателите на облигации на SoftBank също се въздържат от действия. На консолидирана основа SoftBank има дълг за около 19 трилиона йени (173 милиарда долара) към края на миналата година, въпреки че повече от половината дълг е държан от дъщерни дружества като Sprint.

Скоро след като SoftBank обяви първото си изкупуване на акции на 12 март, S&P Global понижи перспективите по кредитния рейтинг до отрицателни, като заяви, че този ход повдигна въпроса за ангажираността на SoftBank към финансовата стабилност. През последните дни, тъй като световните кредитни пазари се сринаха, цените на някои от облигациите на SoftBank също паднаха, докато цената на финансов инструмент, предлагащ защита срещу потенциален фалит, известен като суап за кредитно неизпълнение, се повиши.

От SoftBank заявиха, че планираната продажба на активи ще включва едва 20% от дяловете. Това е важно, тъй като активите са в основата не само на кредитния рейтинг на компанията, но и на редица заеми и кредитни линии, които SoftBank и Vision Fund използват за всичко - от натрупване на оперативен капитал до изплащане на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още