IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изостават с амбициозния си план за производството на чипове

Напредъкът, на който страната се надява, ще отнеме много повече време, отколкото властите смятаха

12:51 | 03.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Колко време е нужно за изграждането на модерна база за производство на конкурентни в глобален мащаб чипове?

За Съединените щати, които се опитват да се справят с дългогодишната си негативна тенденция в световното производство на чипове, обезсърчаващият отговор е: доста по-дълго, отколкото смятате, пише Financial Times. А ако скорошните опити за създаване на няколко завода от световна класа за производство на полупроводници в САЩ пожънат успех, това вероятно няма да реши по-големия въпрос как да се запази лидерството в други части на индустрията за чипове.

Най-големият облак, който хвърля сянка върху американското производство на чипове, идва от политическа страна, тъй като Вашингтон протака приемането на закон, който ще предостави 52 млрд. долара субсидии в подкрепа на нови заводи за полупроводници, включително ще помогне за насърчаване на развойната дейност.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер изрази разочарованието си от забавянето. Той предупреди, че ако Конгресът не предприеме действия преди лятната си ваканция, може да се наложи Intel да спре строежа на модерния си завод за чипове в Охайо, който струва 20 млрд. долара.

За сметка на това Intel вече е получила ангажимент за предоставянето на 6,8 млрд. долара в подкрепа на подобен проект, който наскоро беше обявен в Германия, въпреки че Европейският съюз достигна до идеята за субсидии за чипове по-късно от САЩ. Не е изненада, че Гелсингер започна деликатно да намеква, че фокусът на Intel може да се насочи към Европа.

Тайванският гигант в производството на чипове TSMC и южнокорейският Samsung, които са крачка пред Intel в разработването на модерни чипове, са сред онези, които се нареждат на опашката за помощ от страна на САЩ. Конгресът вече гласува за субсидии, но последващият закон за реалното финансиране на плана е в застой. С наближаването на лятната ваканция и междинните избори шансовете нещо да се случи преди края на тази година може да намаляват.

Но дори и политическите пречки да бъдат премахнати скоро, предстоят по-големи предизвикателства. Морис Чанг, основател на TSMC и кръстник на водещия в света сектор за производство на чипове в Тайван, казва, че сумата от 52 млрд. долара просто „не е достатъчна“. В скорошно интервю за Brookings Institution and Center for Strategic and International Studies Чанг определя субсидиите като „много скъпо безсмислено упражнение“.

Основната му теза е, че опитът на САЩ в производството е ерозирал през последните 40 години, което дава малки шансове страната да може да се изравни с азиатските си конкуренти. Това беше една от „грозните изненади“ за TSMC, когато създаде първия си американски завод преди четвърт десетилетие, твърди основателят на компанията. Дори сега, след толкова години на подобрение, чиповете от американския завод струват с 50% повече спрямо тези, правени в Тайван.

Доскоро това не бяха проблеми, които предизвикаваха прекалено големи тревоги у Вашингтон или Силициевата долина. От години американските компании за чипове са щастливи да състедоточават усилията си върху онези части от сложната световна индустрия, които изискват най-малко капиталови инвестиции и обещават най-високи маржове на печалба. Резултатът е силна глобална позиция в области като дизайна на чипове (чрез компании като Nvidia и Qualcomm), оборудване за производство на чипове (Applied Materials и Lam Research) и сложния софтуер, необходим за дизайна на полупроводници (Cadence и Synopsys).

Две неща направиха тази стратегия да изглежда по-несъстоятелна. Първото е заплахата за националната и икономическата сигурност от схвръхконцентрацията на производството на чипове в Азия. Тази зависимост се възроди заради кризата с веригата на доставките след пандемията. Ако плановете на Китай за Тайван прераснат във военен конфликт, днешната криза с доставките ще се струва незначителна на всички.

Другата разлика днес е, че макар специализацията в компонентите с най-висока стойност в сложната, глобално взаимозависима верига за доставка на чипове да служи добре на САЩ, тя може да изложи страната на стратегическа заплаха, тъй като Китай започва да играе все по-голяма роля.

Липсата на модерно производство на чипове в Китай поставя страната зад Тайван. Но азиатският гигант отдавна има важно място в други части на сектора като доставките на материали, които са от съществено значение за производството на чипове. Сега Китай прави големи инвестиции в производствен капацитет, който скоро ще го превърне в един от най-големите производители в света, въпреки че настигането на TSMC в напредналото производство вероятно ще отнеме години. А китайските компании за дизайн на чипове вече показаха, че могат да се мерят с някои от най-добрите в Съединените щати.

В резултат на това по-силното национално присъствие на САЩ в цялата верига на доставките на чипове започва да изглежда като приоритет. Това ще изисква по-сериозни инвестиции в технически умения, научноизследователска и развойна дейност, и може да накара сумата от 52 млрд. долара да изглежда просто като първоначална вноска.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
И още 152млрда да вбухат, не впрегнат ли нехрите да бачкат за безпари - никога няма да им излезе рентабилно производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Дори сега, след толкова години на подобрение, чиповете от американския завод струват с 50% повече спрямо тези, правени в Тайван. === Ами така се прави голям БВП. Щом един стоманен болт за военни цели може да струва $10 000, това е положението. Затова прибирането на Тайван в Китай, където му е мястото, ще бъде ужасяващ удар за скъпарите, свикнали да живеят изключително за чужда сметка. А СВО за Тайван се очаква до края на септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още