IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите ще превземат около 375 млн. работни места

Умните машини няма да ни изместят от повечето позиции, твърдят от McKinsey Global Institute

17:26 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 375 млн. работници ще трябва да променят професионалния си път до 2030 г. заради автоматизацията, сочи доклад на McKinsey Global Institute, цитиран от CNN. 

Работните места в най-голям риск от автоматизацията са физическите работи в предвидима среда, като операциите на машини или подготвянето на бързи храни. Събирането на данни и обработката им също ще бъде засегнато.

За да останат адекватни, служителите трябва да се преквалифицират в различни области. Но правителствата и компаниите трябва да помогнат за тези процеси, което може да е свързано с труден преход.

„Моделът, в който хората ходят на училище в първите 20 години от живота си и работят през следващите 40 или 50 години е разбит“, коментира Сюзан Лунд, партньор в McKinsey Global Institute и съавтор на доклада. „Трябва да мислим за учене и обучение през цялата ви кариера“.

Авторите на доклада вярват, че можем да видим огромна промяна, каквато не е имало от 1900 г. насам, когато работниците се насочват от фермите към заводите. В текста се посочва още, че вероятно ще са нужни подобни усилия с мащаба на Плана Маршал, когато САЩ инвестират милиарди, за да възстановят Западна Европа след Втората световна война.

Подобен план ще включва големи инвестиции от частния и публичния сектор за нови програми за обучение и преквалификация.

Независимо от предизвикателствата, които се появяват, докладът разкрива как работниците могат да продължат напред. Въпреки че въвеждането на персоналния компютър през 80-те години премахна някои работни места, това създаде и много други работни позиции. Служителите, които са готови да развиват нови умения, ще могат да намерят нова работа.

"Ужасните прогнози, че роботите ще превземат работите ни, са прекалени“, посочва Лунд. „Да, работата ще се автоматизира, но ще има достатъчно места за всички в повечето области“.

Авторите не очакват автоматизацията да засегне местата, включващи управлението на хора, социалните взаимодействия и прилагането на опит. Градинарите, водопроводчиците, хората, които се грижат за деца и възрастни, са тези, които са изправени пред по-малък риск от автоматизация.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още