IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложенията за овладяване на пандемията се оказаха изпълнени с проблеми

Правителствата бързат да ги поправят, но се сблъскват с критики на няколко фронта

09:30 | 12.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През април Норвегия пусна мобилното приложение Smittestopp или „Спри заразата“, което записва потребителите, които имат близки контакти за повече от 15 минути и по-късно им изпраща известия, ако са били изложени на коронавируса.

„Всички можем да помогнем за спиране разпространението на заразата и да спасим животи“, коментира премиерът Ерна Солдберг по това време. „Ако много хора си свалят приложението Smittestopp, ние можем да отворим обществото повече и да си върнем обратно свободата“, подчертава политикът. 

В рамките на две седмици близо 900 хил. души, или около една пета от норвежците над 16-годишна възраст, започнаха да ползват приложението. Но в средата на юли правителството временно спря услугата, след като регулаторите за защита на личните данни заявиха, че Норвегия има толкова малко случаи на коронавирус, че рисковете от засилен шпионаж натежават над все още недоказаните ползи върху общественото здраве. Тази седмица регулаторът наложи официална забрана върху приложението, пише The New York Times.

Норвегия е една от многото страни, които тази пролет побързаха да пуснат софтуер, който да следи коронавируса, а след това се сблъскаха с ожесточени критики за начина, по който се събират потребителски данни и за слабите практики, свързани със сигурността. Групи, защитаващи човешките права, както и представители на технологичната индустрия, предупредиха, че дизайнът на много приложения поставя стотици милиони хора в риск от следене, злоупотреби, кражба на идентичността или следене от страна на правителството, а това може да подкопае доверието в усилията, свързани с общественото здраве. Проблемите изникнаха, точно когато някои държави се подготвят да внедрят още по-натрапчиви технологии, включително да помолят стотици хиляди работници да носят специални гривни за следене на вируса.  

В средата на юни, след вълна от критики, Великобритания се отказа от приложението, което разработваше. Вместо това тя обяви, че преминава към софтуер на Apple и Google, който компаниите рекламираха като „по-опазващ поверителността“ на данните.

През май, след като Amnesty International установи големи пропуски в сигурността в катарското приложение за следен на коронавируса, правителство бързо пусна ъпдейт с нови функции. През април репортери на The New York Times откриха, че разработеното от правителството приложение за Covid-19 в Индия, което е било свалено над 77 млн. пъти, може да издава точните локации на потребителите. Индийските власти веднага поправиха проблема и скоро започнаха да предлагат финансови награди на експерти по сигурността, които откриват уязвимости в платформата.

Всъщност „голяма част“ от приложенията за проследяване на коронавируса, използвани от правителствата, не разполагат с адекватна защита и са лесна плячка за хакерите, сочи скорошен софтуерен анализ на Guardsquare.

Епидемиолози твърдят, че приложенията за контрол на вируса могат да бъдат полезни допълнения към полаганите отвъд това усилия, особено в държави като Южна Корея, която разполага с национална медицинска инфраструктура за извършването на масови тестове и изолиране на хората, които дадат положителни проби за Covid-19.

Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Ако помислите малко - каква злоупотреба може да извърши китайски или корейски хакер с данните за местоположението на катарска домакиня?Злоупотребата ще дойде от вълците които карат овцете сами да си инсталират шпионската програма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още