IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложенията за iPhone генерират 4 пъти повече приходи от тези за Android

Според Distimo през 2011 г. най-сваляна и инсталирана програма за таблети и смартфони е била играта Angry Birds, следвана от приложения за Facebook и Skype

10:11 | 23.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Приложенията за iPhone генерират 4 пъти повече приходи от тези за Android

Всяка седмица на световните пазари се появяват около 100 нови филма и около 250 нови книги и 15 000 нови приложения. Тези мини програми за смартфони и таблети направиха революция в телекомуникационния бизнес. През тази година производителите ще имат от тях приходи в размер на поне 5,5 млрд. евро, а през 2015 г. се очаква тази сума да нарастне до 28 млрд. евро.

Въпреки че онлайн магазинът за приложения за мобилната платформа Android - Android Market, все повече се доближава по брой налични приложения до конкурента си App Store, се оказва, че последният е доста по-напред що се отнася до приходите. 

През 2011 година продажбите на приложения за iPhone са генерирали четири пъти повече приходи, става ясно от актуално изследване на Distimo, цитирано от PC Magazine. С приложения за iPad пък са постигнати вторите най-високи приходи.

В своето изследване Distimo е сравнила 200-те най-скъпи приложения на различните магазини. Пазарната позиция на Apple е разделена на две – в софтуер за iPhone и за iPad.

Така наречените „Freemium“ бизнес модели са били през 2011 г. една от най-важните стратегии за монетаризация, смятат пазарните анализатори. Половината от приходите на 200-те най-скъпи приложения за iPhone са именно Freemium-Apps: безплатни базисни услуги, които може да се надграждат с допълнителни функции срещу заплащане.

В Android Market техният дял е още по-висок – около 65%.

Сред най-важните пазари на ръст за Apple е Китай. През 2011 г. там са били инсталирани значително повече приложения от година по-рано. Ако пък за сравнение се вземат САЩ, то в Китай се правят 30% от свалянията за iPhone и 44% от тези за iPad.

Освен App Store и Android Market пазарните анализатори са взели предвид и Amazons Appstore, Blackberry App World, Ovi Store на Nokia, както и Windows Phone Marketplace на Microsoft.

Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Проходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още