IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията ускорява развитието на роботиката в сектора на услугите

Международната федерация по роботика очаква оборотът при продажбите през 2020 г. да нарасне до 13,9 млрд. долара, а броят на доставени роботи да се увеличи с 38%

13:44 | 20.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на професионални роботи в сектора на услугите нараства значително през 2019 г., отичайки ръст в размер на 32%, от 8,5 млрд. долара на 11,2 млрд. долара. Пазарите за повечето подобни видове роботи изглеждат слабо засегнати от пандемията на Covid-19. Всъщност вирусът стимулира търговията с дезинфекцираща роботика и създава допълнително търсене на роботизирани логистични решения в складове, фабрики и в куриерския бизнес за доставка по домовете, сочи доклад на Международната федерация по роботика.

Организацията очаква оборотът при продажбите през тази година да достигне 13,9 млрд. долара, или ръст от 24%, а броят на доставени роботи да се увеличи с 38 на сто до 240 хил. единици.

За 2023 г. очакванията са оборотът да нарасне с 26 на сто до 27,7 млрд. долара., като продажбите ще се увеличат с 31% до 537 хил. броя.

Роботизираните решения поддържат социално дистанциране, не подлежат на карантина и не се влияят от забраните за пътуванията.

роботика1 роботика1

Оборотът при медицинска роботика се е увеличил с 28% през 2019 г., като това представлява 47% от общия оборот на професионални роботизирани услуги. Това се дължи главно на роботизираните системи за хирургия, които са най-скъпият вид сервизни роботи, изтъкват от федерацията.

Роботизираните решения вече са утвърдени в логистиката, но все още имат много потенциал за развитие. По отношение на продадените бройки, логистичните роботи представляват 43% от общото количество професионални роботи от сектора на услугите. Броят на продадените машини се е увеличил с 42% през 2019 г., докато оборотът нараства със 110%, тъй като в този сегмент бизнес моделите на RaaS предлагат отлична възможност за клиенти, които са любопитни, но не са склонни да инвестират в хардуера.

роботика2 роботика2

Автономните мобилни роботи първоначално биват използвани в складове, но с дигитализация на производството те също стават част от съвременната модерна фабрика. Защитните приложения представляват 15% от общите продажби на професионални роботи от сектора на услугите.

Сегментът на полевата роботика е нараснал с 3% по отношение на оборота и с 8% при продажбите. Въпреки че роботизираните решения вече са навлезли и в млекопреработвателната индустрия и пазарите изглеждат доста наситени, селскостопанските приложения като събиране на продукцията представляват предизвикателство за роботиката както технологично, така и поради доста ниските разходи за човешки труд.

Пандемията от Covid-19 може да промени това и да предложи отлична възможност за доставчиците на такива роботи, тъй като забраните за пътуванията предизвикват недостиг на работна ръка в сезона на прибиране на реколтата. Роботизираните решения за инспекция и поддръжка са се увеличили през последните години. Оборотът при тях е нараснал със 131% през 2019 г., изтъкват от Международната федерация по роботика.

Последна актуализация: 07:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още