IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият фонд на SoftBank ще набере два пъти по-малко пари от планираните

Почти целият капитал произтича от самия SoftBank, твърдят източници на WSJ

11:06 | 10.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще излязат ли сметките на Масайоши Сон, председател и главен изпълнителен директор на SoftBank Group Corp. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ще излязат ли сметките на Масайоши Сон, председател и главен изпълнителен директор на SoftBank Group Corp. Снимка: Bloomberg

Технологичният гигант SoftBank Group Corp. ще набере далеч по-малко финансиране от очакваното за следващия си фонд, след като инвеститорите, разочаровани от лошите залози като WeWork и от хаотичния и неортодоксален начин на действие, отказват да влагат нови пари, пише The Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници.

Приветстван от SoftBank миналото лято като продължение на Vision Fund от 100 млрд. долара, но в размер на вече 108 млрд. долара, новият пул може да се окаже по-малък от половината от този размер, като почти целият му капитал произтича от самия SoftBank, твърдят източници.

Провалът на SoftBank да набере голям нов фонд ще се отрази в света на стартъп технологичните фирми. Десетки компании - от гигантския Uber Technologies до компанията за доставка на храни DoorDash Inc., получиха голям тласък от почти 90 милиарда щатски долара за две години.

По-малко пари за инвестиции могат да означават съкращения на инвестиционния персонал на SoftBank, който наброява 500 души. Вече няколко висши мениджъри са напуснали, а други се преместват от централата на фонда в Лондон в Абу Даби. При един по-малък фонд  фирмата е обсъдила да прави еднократни сделки с инвеститорите, което би им дало възможност да имат думата за начина, по който ще бъдат изразходвани парите им. Също така и SoftBank ще създаде хедж фонд, твърдят хора, запознати с плановете.

Възможното изместване от дългосрочен фокус, на който се облягат принципно големите инвестиционни фондове, допринесе за разногласията между главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и ръководителя на Vision Fund Раджеев Мисра, твърдят запознати с темата. Сон, който гледа на себе си като на технологичен визионер, е съсредоточен върху набирането на втори фонд, докато Мисра е готов да осъществи еднократни сделки и също стои зад идеята за хедж фонда, управляван от близък сътрудник, който да купува и продава публични акции, твърдят хора, близки до фонда.

Говорител на Vision Fund отрече Сон и Мисра да са на едно мнение относно еднократните инвестиции и хедж фонда.

Сон има и за какво още да мисли. В. Wall Street Journal съобщи, че активистът инвеститор Elliott Management Corp. е изградил дял за над 2,5 милиарда долара в SoftBank и настоява компанията да осъществи промени, включително повече обратни изкупувания на акции, за да повиши цената на книжата си, която се търгува доста под стойността на активите. Но всяко едно допълнително изкупуване на акции може да ограничи футуристичните инвестиционни планове на Сон.

Финансиран от огромни ангажименти от Абу Даби и Саудитска Арабия, Vision Fund на SoftBank в размер на 100 млрд. долара беше най-големият финансов източник за инвестиране в млади технологични компании. Дори преди да приключи с инвестирането на тези пари, през юли SoftBank заяви, че очаква да набере повече от 108 милиарда долара за Vision Fund 2.

Оттогава много от компаниите в първия Vision Fund изпитаха трудности, а стратегията на Сон да прави големи инвестиции за стимулиране на растежа не успя да създаде големи победители. Най-значителният провал на фонда беше WeWork, който не успя да осъществи първичното си публично предлагане на фона на въпросите за бизнес модела и управлението си. Vision Fund отписа цели 3,5 млрд. долара от своя дял за 4,4 млрд. долара в WeWork.

Фондът се управлява различно от почти всеки друг с неговия размер. Инвестиционните решения за милиарди долари се вземат за минути, а не от комисии след месеци проучвания. Фондът се бори с вътрешнофирмени битки и е описван от външен консултант като „хаотичен“ и „управляван от отделни личности“.

SoftBank започна да отстранява компании от портфолиото си и да свива разходите, за да се върне бързо към печалба. Редица компании от портфолиото на Vision Fund наскоро освободиха персонал, за да ограничат загубите, включително WeWork, Oyo Hotels & Homes, Uber, компанията за доставка на храни Rappi и компанията за лизинг на автомобили Fair.

Затрупани от загубите в WeWork и опасяващи се, че портфейлът на Vision Fund е запълнен с още по-затруднени компании, фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия и държавният фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co. са казали на ръководителите на Vision Fund, че всички пари, които ще вложат в новия фонд, трябва да дойдат от печалби, генерирани от инвестициите от първия фонд, твърдят източници, запознати с въпроса. Фондът генерира разкрити печалби за приблизително 10 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellonotw
преди 4 години
Может ли Масаеши Сын сделать это? Похоже, ему удается очень хорошо выйти из кризиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още