IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo има нужда конзолата Switch да се превърне в хит

Светлината на прожекторите пада върху новия хардуерен продукт на компанията повече от всякога

11:59 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на японската технологична компания Nintendo понижиха стойността си до 5-месечно дъно, след като тя намали прогнозата за оперативната си печалба, а това подсказва, че продажбите на очакваната на пазара конзола Switch може да не успеят да компенсират слабото търсене на мобилни игри и на нейното устройство за игри 3DS, пише в свой анализ Bloomberg.

Цената на книжата на компанията се понижи с 2,1%, завършвайки търговията на ниво от 22 625 йени за брой, най-ниското ниво от 30 август миналата година. Базираната в Киото компания намали прогнозата за своята оперативна печалба за фискалната година с една трета до 20 млрд. йени, но запази тази за приходите – 470 млрд. йени.

3DS устройството, което помогна на Nintendo да достигне стабилна печалба, започва да губи инерция. „Super Mario Run” - първата мобилна игра на компанията, достигна 78 млн. сваляния, но само 5% от тези, които са я тествали, са избрали да платят 10 долара, за да получат достъп до пълната ѝ версия. Освен това компанията заяви, че предстоящото излизане на мобилната игра „Animal Crossing” ще бъде отложено. Всичко това означава, че компанията може да си позволи малко грешки със следващото си поколение конзола Switch, която ще се появи на пазара през март.

"Понижаването на прогнозата им за оперативната печалба определено беше лоша изненада“, коментира Сатоши Курихара, анализатор в Tokai Tokyo Research Institute. “Те все още не са напълно сериозни в намеренията си с мобилните игри. Това означава, че повече от всякога светлините падат върху Switch”.

Все още слабата йена и добрите коледни продажби помогнаха на компанията да генерира нетна печалба от 64,7 млрд. йени за тримесечието, което приключи през декември. Сумата надмина средната прогноза на анализаторите за 20,5 млрд. йени. За фискалната година печалбата ще бъде 90 млрд. йени, вместо прогнозираните преди 50 млрд. йени. Приходите за тримесечието пък спаднаха с 21% до 174,3 млрд. йени.

Pokemon помогна на Nintendo да постигне добри резултати през последния отчетен период. Новите игри за 3DS устройствата - „Pokemon Sun” и „Pokemon Moon”, които се появиха през ноември, имаха добри продажби. Те се появиха след като през лятото играта „Pokemon Go” стана хит и върна интереса на потребителите към франчайза.

„Pokemon се представи особено добре“, коментира президентът на Nintendo Тацуми Кимишима пред репортери след обявяването на резултатите на компанията.

Дългоочакваното навлизане на компанията на пазара на мобилни игри също разочарова. Кимишима твърди, че делът на хората, избрали да купят „Super Mario Run”, се е оказал под очакванията на компанията за двуцифрен процент. В сряда Кимишима коментира, че Nintendo ще се опита да насърчи популярността на играта, като я направи по-лесна за играене и като пусне нови герои и функции. Втората мобилна игра на компанията - Fire Emblem – ще се появи на пазара на 2 февруари.

По думите на Кимишима Nintendo може да си сътрудничи с повече разработчици на мобилни приложения в бъдеще. DeNA е сегашният партньор на компанията за игрите за смартфони. Акциите ѝ обаче понижиха стойността си с 11%.

По-слабият старт на Nintendo в бизнеса с мобилни игри насочва фокуса основно върху Switch, която излиза на пазара на 3 март. Nintendo твърди, че очаква да продаде 2 млн. бройки до края на март.

"Пазарът на мобилни игри, най-вече в Япония, вече е зрял“, коментира Томоаки Кавазаки, анализатор на Iwai Cosmo Securities. “Така че игнорираните от известно време конзоли отново привличат вниманието“.

Въпреки че игровите конзоли, включително Wii U, обикновено са на загуба в началото, според Nintendo Switch ще бъде печеливша още от старта си.

„Като се има предвид набраната инерция при резервациите, може да се каже, че потребителите разбират колко уникална е Switch”, коментира Кимишима. Той твърди, че в момента се разработват над 100 игри за новата конзола, което е над обявените преди три седмици 80.

Nintendo разчита, че Switch ще замени не само Wii U, но и 3DS в някои отношения. И все пак отзивите за устройството до момента са смесени. Феновете харесват дизайна, но критикуват високата цена от 300 долара. Продуктите на Nintendo обичайно привличат скептиците в началото, но обикновено постигат успех в дългосрочен план.

"2017 г. е най-ключовата година за Nintendo от десетилетия“, твърди Серкан Тото, основател на базираната в Токио консултантска фирма Kantan Games.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още