IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независими ли са регулаторите, разследващи Google в САЩ?

Влиянието на политиците се усеща все по-ясно, разкрива анализ на Forbes

17:25 | 12.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една от най-големите мистерии по отношение на регулацията в технологичната индустрия е защо компаниите харчат толкова много за лобиране пред Федералната комисия по търговия (FTC) и Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) за по-благосклонно отношение, пише Forbes.

В крайна сметка дори най-"умните" компании в света, включително Google, харчат доста, защото политическото влияние не оказва влияние върху разследванията. Или поне така твърдят агенциите.

Независимо дали става дума за разследването на FTC за бизнеса на Google с търсачката ѝ, или за разследването на Министерството на правосъдието по повод сливането на US Airways и American Airlines през 2013 г., всяко дело е „строго специфично“, посочват властите.

Но тази линия става все по-трудна за следване. Наскоро Wall Street Journal постави под въпрос антитръстовото разследване срещу Google, а New York Times заяви през 2013 г., че решението на DoJ да оттегли делото за блокиране сливането на авиокомпаниите е "смущаващо". 

Както написа WSJ, Федералната комисия по търговия случайно обяви разкритията на екипа си за антиконкурентното поведение на Google в сферата на търсачките. Ръководството на агенцията веднага позволи на Google да направи доброволни промени в бизнеса си, а не да се изправи пред съдебно дело.

Въпреки че трима комисари от FTC отвърнаха на удара на вестника, посочвайки, че той е публикувал „подвеждащи изводи и предложения по отношение прозрачността на разследването“, изданието не се отрече от написаното.

През последните месеци американските власти не се срамуват да критикуват страни като Китай за „антиконкурентни фактори“ при провеждането на антитръстови разследвания на американски компании като Qualcomm. Президентът Барак Обама дори заяви, че този протекционизъм може да обясни защо европейските регулатори действат срещу американски фирми като Google и Facebook.

Тези аргументи сега изглеждат слаби, дори лицемерни, на фона на откритията на екипа на FTC за антиконкурентното поведение на Google.

Освен това разкритията на Wall Street Journal породиха опасения, че работещите в американските регулатори протестират прекалено много, когато твърдят, че не са обект на външен натиск. Всъщност агенциите са ръководени от хора, дошли благодарение на политически назначения, и са контролирани от Конгреса на САЩ, който отговаря за финансирането на агенцията.

Например Джей Томас Рош, комисар от FTC, по време на разследването на Google предупреди, че слабата позиция на комисията срещу компанията „може да създаде впечатлението, че заможни фирми като Google ще получат специално отношение от комисията“.

Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още