IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наддаването за Toshiba ще тества японските правила за корпоративно управление

Процесът хвърля светлина върху усилията на страната да привлече повече инвестиции от чужбина

15:51 | 17.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Потенциалното наддаване за Toshiba ще тества както корпоративното управление в засегнатия от скандали конгломерат, така и промените в правилата в Япония, целящи да подобрят прозрачността и да защитят миноритарните акционери, пише в анализ на Ройтерс.

Процесът хвърля светлина върху усилията на третата по големина икономика в света да привлече повече инвестиции от чужбина, точно когато глобалните играчи в сферата на дяловото инвестиране се борят за по-големи сделки в страната.

Toshiba, която беше засегната от счетоводен, а след това и от други скандали, тъкмо загуби главния си изпълнителен директор Нобуаки Куруматани, който тази седмица реши да се оттегли от поста си, след като се сблъска с критики заради проблеми в управлението. Компании, готови да наддават, вече се навъртат около конгломерата.

Очаква се Toshiba да разгледа офертите от фирмите за дялово инвестиране, включително тази за потенциалното си придобиване за 20 млрд. долара от CVC Capital Partners.

“Това е поредният голям тест за корпоративното управление на Toshiba: дали ще имат отворен и прозрачен процес“ в съответствие с всички насоки на властите, твърди Сет Фишър, главен инвестиционен директор на Oasis Management и акционер в Toshiba.

Японското министерство на икономиката, търговията и индустрията въведе нови правила през 2019 г., а те дават по-голяма защита на миноритарните инвеститори при сделки. Това означава например, че Toshiba ще трябва да създаде специална комисия от независими външни директори и одитори, които да оценят сделката.

Но правилата се сблъскаха с критики от инвеститори, защото са доброволни.

Япония се класира на седмо място в Азия по корпоративно управление, след Малайзия и Тайланд, сочат последните резултати на Азиатската асоциация за корпоративно управление (ACGA).

Инвеститорската организация твърди, че скорошните усилия на Япония за подобряване на стандартите за управление са по-фокусирани върху върху кодексите за най-добри практики и насоки, вместо върху корпоративното право и регулациите.

„Защитата на миноритарните акционери при поглъщания в Япония е много по-слаба от тази в други развити азиатски пазари като Хонконг и Сингапур“, твърди генералният секретар на ACGA Джейми Алън.

Друго усложнение за инвеститорите е, че миналата година Япония затегна правилата за чуждестранната собственост на стратегически важни компании. Съгласно тези правила чуждестранните играчи, които имат интерес към Toshiba, чиито технологии се ползват в системи за отбрана, могат евентуално да бъдат блокирани и да нямат право да купят компанията.

Някои инвеститори са притеснени, че ако Toshiba стане частна с държавна подкрепа, за да се отстранят притесненията за националната сигурност, други подценени компании в „ограничени индустрии“ могат да последват примера, посочва Алън.

Няколко японски държавни фонда обмислят придобиването на Toshiba, писа Nikkan Kogyo Shimbun в четвъртък. Една оглавявана от Япония оферта може да бъде по-приемлива за регулаторите и мениджмънта от чуждестранните оферти.

Ашли Питард от базираната в Сидни Pendal Group и инвеститор в няколко японски компании, се надява, че наддаването за Toshiba ще доведе до повече корпоративна активност в Япония, което може да помогне за насърчаване на подобрените стандарти за корпоративно управление.

Процесът по наддаване ще постави под въпрос и стандартите за управление на Toshiba,.

Проблемите на компанията в миналото включват счетоводния скандал през 2015 г. и твърденията, че инвеститорите са били подложени на натиск преди годишното събрание на акционерите миналата година, което доведе до независима проверка по обвинения, отхвърлени от ръководството.

В петък цената на акциите на Toshiba се сви с 6 на сто, след като в медиите се появи информация, че компанията планира да отхвърли предложението на CVC. По-рано конгломератът заяви, че ще разгледа внимателно предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още