IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младият Лий Юн се изправя пред първото си изпитание като лидер на Samsung

Традиционните промени в ръководството на компанията могат да затвърдят позицията му

15:40 | 30.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заместник-председателят на Samsung Лий Дзие Юн се изправя пред първото си реално изпитание, откакто стана лидер на компанията, а това не звучи като нещо добро за директорите на подразделението за мобилни телефони, пише Bloomberg.

Samsung Electronics е на път да генерира най-ниската си печалба от четири години насам, а продажбите ѝ на телефони се насочват към втория си годишен спад под ръководството на главния изпълнителен директор Джей Кей Шин. Южнокорейският гигант има традицията всяка година да мести мениджърите из своите компании, а сега се очертават още повече размествания, на фона на загубите в строителството и корабостроенето.

Това контрастира с 2014 г., когато само седем месеца след като баща му получи сърдечен удар, Лий реши да остави директорите по местата им. Но цената на книжата на компанията се насочва към третия си годишен спад, на фона на конкуренцията на Apple. Анализаторите пък очакват 47-годишният Лий Юн да направи по-значителни ходове, за да затвърди лидерската си позиция.

„Шин успя да запази поста си миналата година, но смятам, че този път ще бъде различно“, твърди Лий Сан Хун, анализатор на HI Investment & Securities. “Миналата година бяха минали само шест месеца, откакто Лий Джей Юн пое ръководството на Samsung Group след случилото се с баща му, така че той избра стабилността пред огромните промени“.

По стъпките на баща си

По-младият Лий тръгва по труден път в отсъствието на болния си баща Лий Кун Хъ, поемайки неговите отговорности, без да заема официално поста на председател. Според южнокорейските културни норми синът не може да получи титлата, докато баща му е жив, въпреки че повечето анализатори очакват, че той ще наследи поста.

Откакто пое задачите на баща си, младият Лий остави ежедневните задачи на всичките над 60 висши мениджъри на Samsung. Вместо това се фокусира върху сливането на филиали, първичното публично предлагане на семейните компании и продаване на непечелившитe части на бизнеса с химикали и отбрана.

Предизвикателството със смартфоните

Годишните размествания, в рамките на които зле представящите се мениджъри получават нови постове, вместо да бъдат уволнени, дават възможност на младия Лий да промени посоката, в която се движи компанията, оставяйки собствен отпечатък, вместо да зависи от мъжете, които баща му е избрал.

Това би могло да включва повишението на мениджъри, които имат повече умения в областта на софтуера, защото те ще могат да помогнат на смартфоните на Samsung да се отличат от хилядите си конкуренти, използващи операционната система Android.

Което може да означава, че има шанса да намери по-млади лидери сред близо половин милион служители на компанията, след като тримата главни изпълнителни директори на Samsung Electronics в момента са близо до възрастта на неговия 73-годишен баща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още