IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтите на Apple за собствени чипове все повече притесняват доставчиците ѝ

След като Intel отпадна от бизнеса с чипове за Mac, Qualcomm е заплашена да последва пътя ѝ

16:40 | 13.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителите на чипове, които доставят компоненти на Apple, досега вече трябва да са научили, че не могат да разчитат, че този бизнес е нещо постоянно. Това не значи, че усилията им не си заслужават, пише Wall Street Journal.

Intel е най-новият пример за това, след като загуби позициите си на производител на чипове за компютрите Mac. Apple реши да се откаже от партньорството си с компанията, защото успя да разработи собствени процесори.

Qualcomm може да е следващата, която ще се сблъска с подобни проблеми. Старши вицепрезидентът на Apple по хардуерните технологии Джони Сруджи, е казал на служителите в компанията този четвъртък, че Apple работи по собствени модемни чипове, писа по-рано Bloomberg. Модемните чипове са най-големият бизнес на Qualcomm с Apple, а двете компании наскоро възстановиха отношенията си след една горчива, продължила няколко години съдебна битка.

Новините изпратиха цената на акциите на Qualcomm със 7,4% надолу в петък. Освен това натежаха и на други доставчици на Apple като Broadcom, Qorvo и Skyworks Solutions. Всички те доставят компоненти, използвани в iPhone. Стойността на книжата на Broadcom спадна с 1% по време на сутрешната петъчна търговия, въпреки че в четвъртък компанията отчете силни резултати за своето фискално четвърто тримесечие.

Атиф Малик от Citi прогнозира, че Apple вероятно ще се насочи към собствени радиочестотни чипове, каквито правят въпросните компании, след като разработва собствен модем, като се има предвид, че тези компоненти трябва да работят пряко едни с други.

Дори за Qualcomm възможността да бъде отстранена от Apple все още е далеч, ако изобщо се случи. Но Сруджи твърди, че усилията на Apple в областта на модемите са започнали тази година, а по думите му това е „дългосрочна стратегическа инвестиция“. Споразумението, което двете компании сключиха миналата година, включва шестгодишна сделка за лиценз и договор за доставка на чипове за няколко години.

Силното лидерство на Qualcomm в областта на 5G технологиите беше основен фактор за сключване на споразумението, а това не е област, в която Apple ще може бързо да навакса.

Apple е амбициозна и има достатъчно средства, както и добре известно желание да контролира колкото се може повече от своите ключови технологии. Това е риск, който надвисва над всяка компания за чипове, която прави бизнес с технологичния гигант. Но тези неща не се случват бързо. На Apple ѝ трябваше цяло десетилетие, за да пусне на пазара конкурентен чип, след като създаде първите си собствени централни процесори за iPhone. Това означава, че има място за много бизнес през цялото това време, а производителите на чипове, които имат добре развити технологии, ще могат да запазят позициите си дори по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още