IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любовната афера на Wall Street с технологиите може да свърши със сълзи

Експерти предупреждават, че зависимостта от технологичните акции увеличава риска от волатилност

18:43 | 17.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Огромната възвръщаемост на акциите на Amazon.com, Netflix и други големи технологични компании ги превърна в героите на Wall Street, но според някои стратези зависимостта на инвеститорите от тях усилва риска от резки спадове, посочва Ройтерс в свой материал.

Ръстът на Amazon от 35% през 2018 г. увеличи пазарната капитализация на компанията до 770 млрд. долара, което представлява 3% от тази на индекса S&P 500 и се доближава до тази на Apple, която представлява 4% от показателя.

Apple, Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet увеличиха общата си пазарна капитализация с 40% през изминалата година до 3 трлн. долара и в момента те представляват четвърт от технологичния Nasdaq Composite.

При технологичните акции през последните месеци се наблюдава т. нар. „пренаселена търговия“ (crowded trade), при която по-голяма част от инвеститорите са на едно и също мнение, което обаче увеличава потенциала за волатилни разпродажби в случай, че настроенията се променят.

Инвеститорите обаче имат добра причина, за да се интересуват от този тип акции – приходите на Amazon през изминалата година нараснаха с 31% до 178 млрд. долара. В същото време експерти предвиждат Netflix да увеличи повече от два пъти нетната си печалба до 1,2 млрд. долара през 2018 г.

На този фон очакваното в сряда повишение на лихвените проценти от американския Федерален резерв може и да не окаже значителен ефект върху технологичните компании, които като цяло разчитат по-малко на дълга.

Според Андрю Боднър – президент на Double Diamond Investment Group, ръстът в цените на акциите на Amazon създава повече волатилност за пазара, тъй като „всеки притежава (акции на – бел. ред.) Amazon и ако Amazon тръгне надолу, ще видите отражението на това“.

Импулсът, движещ цената на акциите на някои големи технологични компании, обаче вече показва признаци за успокояване. Facebook отчете намаление от 5%, след като отбеляза рекордно високи стойности в началото на февруари, след като сред някои инвеститори се появиха притеснения, че хората прекарват по-малко време в социалната мрежа.

И докато приходите за акция в сектора на информационните технологии на S&P 500 се очаква да нараснат със „здравословните“ 17,5% тази година, то това е по-малко от миналогодишните 20,8% и по-малко от очакваните 19,5% за целия индекс, показват данни на Thomson Reuters I/B/E/S.

В същото време технологичните компании може да се окаже, че имат по-малко ползи от останалите от намалението на корпоративните данъци в САЩ, което влезе в сила в началото на тази година, смята инвестиционният стратег на CFRA Линдзи Бел.

И макар S&P 500 да показа признаци на тревога заради опасенията, че американският президент Доналд Тръмп може да предизвика търговска война, бенчмаркът Nasdaq приключи борсовата търговия в понеделник на рекордни нива, успявайки да се възстанови от масовата разпродажба на Wall Street само преди месец.

„Хората се насочват към това, което работи и ако технологичният сектор се справяше преди сътресението от февруари, то тогава (инвеститорите – бел. ред.) ще останат в него“, посочва Джо Салузи от Themis Trading.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още