IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът разкрива ограниченията на изкуствения интелект в здравеопазването

Редица компании са предпазливи с инструментите за диагностициране, когато става дума за COVID-19

21:30 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Технологичните компании и тези от здравеопазването се състезават в пускането на нови инструменти за тестване и евентуално лечение, свързано с коронавирус епидемията по света, пише Wall Street Journal.

Един от секторите, който стои настрана е този на създателите на диагностични инструменти с изкуствен интелект, които все повече се подкрепят от компании, здравни системи и правителства като заместител на посещенията при лекар.

На теория такива инструменти като здравните чатботове звучат като очевидно краткосрочно решение - те могат да бъдат използвани да се оцени дали някой няма COVID-19, така че заразените да стоят далеч от пълните с хора лекарски кабинети или спешна помощ, където биха могли да го разпространят.

Тези инструменти са различни в степента си на развитие. Някои използват сравнително прост процес, за да предлагат онлайн съвети за основни здравни проблеми. Други услуги твърдят, че ползват по-напреднали технологии, като алгоритми, базирани на машинно обучение, които могат по-прецизно да диагностицират проблемите.

Но някои компании, занимаващи се с дигитални здравни решения, твърдят, че са внимателни по отношение на обновяването на алгоритмите им за включване на въпроси за новия коронавирус. Колебливостта им подчертава както факта, че се знае малко за разпространението на COVID-19, така и по-големите ограничения на технологиите в здравеопазването, рекламирани като изкуствен интелект, предвид новите, бързо разпространяващи се болести.

Някои компании твърдят, че не разполагат с достатъчно данни за новия коронавирус, за да го включат в продуктите си. Базираното в Лондон приложение за проверка на симптоми Your.MD наскоро добави „проверяващ за коронавирус“ бутон, който води до серия от въпроси за симптомите. Но то е базирано на просто дърво на решенията. Компанията твърди, че няма да добави по-развита технология, а основната ѝ технология е базирана на машинно обучение.

"Взехме решение да не го правим чрез изкуствен интелект, защото нямаме нужните научни познания“, коментира Маурийн Бейкър, главен медицински директор на Your.MD. По думите ѝ ще са нужни 6 до 12 месеца преди нужната научна литература да бъде научна и спрямо нея алгоритмите да бъдат обучени.

Самонадграждащите се системи с изкуствен интелект, базирани на машинно обучение, които се адаптират на база на новите данни, които получават, трудно ще открият новия вирус, твърди Хю Харви, бивш радиолог и съосновател на Hardian, консултантска компания в областта на дигиталното здравеопазване. Тези системи „се нуждаят от точни данни за обучение“, посочва още той.

Изкуственият интелект ще има своя роля в здравеопазването, коментира Кийт Граймс, директор клинични иновации в Babylon Healthcare Services. “В ситуация като тази, инструментите още не са готови“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още