IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от нарастващото недоверие към Huawei в Европа?

Големите играчи на пазара, с които компанията се конкурира, са само два и те са от Стария континент

17:40 | 30.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Световният пазар на 5G оборудване е доминиран от три компании: китайската Huawei, финландската Nokia и шведската Ericsson. Заедно те са отговорни за около 80% от базовите станции за 5G по целия свят, а доскоро Huawei беше водеща благодарение на висококачественото си оборудване на конкурентни цени, пише Quartz.

Но американските служби вярват, че Huawei е свързана с китайските военни и Комунистическата партия и това представлява заплаха за сигурността. Наскоро САЩ забраниха на компании, които използват американски технологии, да продават чипове на Huawei. Това пък спира достъпа на китайския гигант до съществени компоненти като чиповете. Освен това САЩ оказват натиск на своите съюзници да не позволяват на Huawei да работи по техните 5G мрежи.

Случващото се има влияние и в Европа. През последните няколко дни Националният съвет за сигурност на Белгия забрани използването на оборудване на Huawei в основната част на 5G мрежата и ограничи използването му в мрежата за радиодостъп (RAN). Британското правителство обяви, че ще се откаже от технологиите на Huawei напълно до 2023 г. А основните телекомуникационни оператори в Германия заявиха, че няма да използват оборудване на компанията в основата на мрежата си.

Европа е един от най-големите 5G пазари извън Азия и е дом на двама от лидерите в индустрията. А сега европейски компании и европейските технологични амбиции вероятно ще спечелят от нарастващото недоверие към Huawei.

Големият европейски преход към Ericsson

В историчски план пазарът на 5G инфраструктура в Европа е доминиран от Ericsson и Huawei, а Nokia изостава след тях, твърди Ричард Уиндзор, глобален технологичен консултант и основател на компанията за проучвания Radio Free Mobile. “Ericsson беше технологичен лидер, а Huawei беше ценови лидер“, коментир атой.

Сега според анализатори течението се обръща в полза на Ericsson.

Компанията оперира 17 5G мрежи в 13 европейски държави. Тя вече печели от засилените критики към инфраструктурата на Huawei в Европа. Оператори в Дания, Норвегия, Великобритания и Германия вече промениха доставчиците си – от Huawei на Ericsson, за своите RAN и основни мрежи. Отпечатъкът на компанията в Европа нараства.

Базираната в Стокхолм компания печели и от американската подкрепа и липсата на конкуренция на европейския пазар. Като част от спора с Huawei Вашингтон предложи заеми на телекомуникационните доставчици, които искат да се откажат от оборудването на Huawei, включително в Бразилия и местните малки играчи.

Министърът на правосъдието Уилям Бар дори стигна толкова далеч, че през февруари предложи Съединените щати да купят или да вземат контролиращ дял от Ericsson и конкурента ѝ Nokia. По-късно администрацията на Доналд Тръмп отхвърли идеята.

Междувременно Nokia, европейският конкурент на Ericsson, закъсня за 5G битката и се бори да навакса, като поне по един показател се справя добре. През март компанията обяви, че разполага с над 3000 „съществени“ патента за 5G. Но въпросът за 5G патентите е горещо обсъждан. Европейското патентно ведомство твърди, че Huawei е подала най-много заявки за патенти на континента, а юридическата компания Bird & Bird проведе проучване през 2019 г., което включваше филтри за качеството, и установи, че Ericsson държи по-съществените патенти в областта.

Благодарение на висококачественото си оборудване и добрата си пазарна репутация, индиректната помощ от САЩ и проблемите на основните ѝ конкуренти Ericsson „направи технологично завръщане в зората на 5G”, твърди Иън Морис, редактор новини в посветеното на телекомуникационната индустрия издание Light Reading.

И все пак Ericsson си има и ограничения. Шведската технологична компания ще бъде обект на мониторинг през следващите три години във връзка със споразумение с американските власти, след като фирмата призна, че е подкупвала високопоставени лица в поне пет държави, което нарушава Закона за чуждестранните корупционни практики.

„Ако погледнете на това от корпоративна гледна точка, може да кажете, че Nokia е по-добре управляваната компания“, твърди Уиндзор. Но според него Ericsson е „по-добря и по-силна“ от Nokia, и двете могат да спечелят от негативното внимание, насочено към Huawei, като натиснат бутона „Доверете ми се, аз съм финландска или аз съм шведска“ компания.

5G амбициите на Европа

Не само САЩ са погнали Huawei. Европейските власти говорят непрестанно за сигурността на основната инфраструктъра и позиционират въпроса за 5G в сърцето на европейската визия за технологично лидерство. Така те вдигат мерника на страни, които решат да ползват оборудване от Huawei.

Китайският гигант отговори, като заложи на европейския пазар, който заедно с Близкия изток и Африка носи около 24% от приходите ѝ. Миналата година компанията подкрепи публикуването на доклад за индустрията, който твърди, че забраняването на оборудване от китайски фирми ще струва на европейските телекомуникационни доставчици 55 млрд. евро и ще доведе до 18-месечно забавяне. През февруари един от директорите на компанията в Европа заяви, че „Huawei е по-ангажирана с Европа от всякога“ и обяви, че ще отвори заводи на континента в опит да даде „5G за Европа, създаден в Европа“.

Тези усилия бяха приети с известен скептицизъм. През януари страните членки на Европейския съюз приеха обща политика и инструменти, които препоръчват изключването на високорискови доставчици от „ключови или чувствителни“ части от 5G мрежите.

Засега ротационният председател на Huawei Гуо Пин твърди, че компанията просто се бори за „оцеляване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кой ще спечели от нарастващото недоверие към Huawei в Европа?========================= Всички европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още