IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добре представящите се акции в сферата на полупроводниците?

Средна възвръщаемост на инвестициите на петте най-успешни на борсата компании надхвърля 27% през тази година, сочат данни на Stock Apps

09:30 | 03.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Полупроводниците играят ключова роля в процеса на оформяне на новите технологии като 5G мрежата и изкуствения интелект (ИИ). Благодарение на това акциите на компаниите за полупроводници се очертават като вълнуваща възможност за печалба пред много инвеститори. 

Данните, събрани от Stock Apps, показват, че към 30 септември 2020 г. средната възвръщаемост на инвестициите на петте най-ефективни акции от сектора възлиза на 27,2% на годишна база. Изследването прави преглед на възвръщаемостта на десет компании, където Lattice Semiconductor Corporation има най-високата възвръщаемост на инвестициите - 47,4%. Texas Instruments Incorporated заема последно място в групата с положителна възвръщаемост на инвестициите в размер на 9,2%. 

Възвръщаемостта на инвестициите (ROI) е показател, използван за оценка на ефективността на инвестицията или понякога за сравняване на ефективността на няколко различни инвестиции. Показателят се опитва директно да определи размера на възвръщаемостта на определена инвестиция, спрямо стойността на инвестицията. Забележително е, че акциите на компаниите от сектора на полупроводниците са сред най-конкурентните поради естеството на индустрията.

полупроводници полупроводници

Акциите на Tower Semiconductor отчитат най-лошата възвръщаемост на инвестициите за сектора – минус 25,15%. Акциите на NXP Semiconductors N.V. също са сред най-слабо представящите се с възвръщаемост от минус 4,08%.

Дружествата, които се открояват в сектора, се характеризират със създаването на по-малки, по-бързи и по-евтини чипове. По-малките чипове могат да предложат работа при по-голямо натоварване. Освен това, колкото повече транзистори има на даден чип, толкова по-бързо работи той. Това създава сериозна конкуренция в индустрията, тъй като компаниите се опитват да достигнат челните редици на интегрирането на развиващите се технологии.

На фона на пандемията от коронавирус акциите на тези компании остават едни от най-малко засегнатите в технологичния сектор. След като Китай успя първи да излезе от кризата, постепенно възстановявайки своята икономика, пазарът на страната се отвори повторно за търговията със смартфони. 

Очаква се цената на акциите на производителите на полупроводници да продължи да нараства, тъй като светът агресивно продължава да се придвижва към установяване на 5G мрежата. Нараства търсенето на високоскоростен интернет, а следователно и на нуждата от по-бързо внедряване на технологията.

Акциите в бранша сега се очертават като перфектен диверсификатор на портфейла. В момента много производители се фокусират върху масовото производство на 5G телефони. С производството се очаква постепенно да се прекратят 4G устройствата, което ще постави в центъра на вниманието производителите на полупроводници.

Други фактори, които се очаква да тласкат нагоре цените на тези акции, включват нарастващото търсене на хардуер, който улеснява възможностите за работа от дома. Освен това нараства търсенето на облачни технологии, като операторите на центрове за данни се стремят да увеличат капацитета си, за да отговорят на скока на търсенето на облачни услуги.

Въпреки че индустрията се радва на светло бъдеще, все още съществува дилемата дали технологията движи пазара или пазарът движи технологията.

Като цяло акциите на производителите на полупроводници ще продължат да се представят добре, тъй като не се очаква промяна в тренда. Възможността за рецесия може да забави ръста на сектора, като тук макроикономическите условия вероятно ще действат като основен фактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още