IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е истинският конкурент на Alexa?

Асистентът все още се справя по-добре в дома ви, отколкото навън

16:37 | 06.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една от големите теми, които медиите следят от няколко години, е за различните опити на Amazon да направи Alexa полезна и извън дома ви. Компанията има много добро предложение за клиентите, но за вкъщи – колонките Echo, които са чудесни за слушане на музика, за ползване на таймери и контрол на различни уреди.

Amazon очевидно има амбиции да превърне Alexa във водеща платформа и отвъд това. Но за да го постигне, компанията се нуждае от повече популярност в други области, което не успява да постигне в момента, пише Дитър Бон в анализ за The Verge.

Това е една от причините Amazon да е толкова развълнувана да обяви партньорството си с GM, за да направи Alexa достъпна и в колите на марката. Затова и анализаторите бяха изненадани, че компанията не разкри никакви ъпдейти на Echo Auto.

Но най-очевидният начин да направи това, е да бъде асистент по подразбиране на телефоните. Amazon вероятно никога няма да стигне дотам, защото Apple няма да ѝ позволи. На Android можете да промените основния си асистент от Google на Alexa например, но броят на клиентите, които осъзнават, че това е възможно, е малък, а тези, които са склонни да го направят, е още по-малък.

Бих искал да кажа, че проблемът с телефоните всъщност е най-големият на Alexa, но всъщност не е. Това е просто най-лесното обяснение защо технологията на трети страни е лоша: няма дълбок достъп на системно ниво, ползва екосистеми и аксесоари на трети страни, и в крайна сметка те се провалят в смартфоните. Alexa на телефон често е по-способна, отколкото се твърди, но все още не е толкова добра, нито толкова интегрирана колкото Google Assistant или дори Siri.

Да се обвинява само екосистемата е прекалено просто. Всъщност тук имаме проблема за яйцето и кокошката. Нека наречем кокошката липсата на достъп на платформено ниво в телефоните. Яйцето е, че Alexa често се представя комично зле извън вкъщи.

Всъщност е възможно Alexa да стане полезна в колите по някакъв начин или докато ходите по улиците, но трябва да поработите върху нея малко. Трябва да посветите по-голяма част от онлайн живота си в ръцете на Alexa, а в момента нейната екосистема не може да се справи с толкова много, колкото тези на Apple и Google. Alexa е много добра в умни устройства за дома, но е доста отдалечена от другите неща в дигиталния ви живот: имейли, календари, съобщения и всичко останало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още