IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците отварят портфейлите си за онлайн видео

Страната полага по-големи усилия за борба с пиратството и все повече хора предпочитат да платят за абонамент за видео услуги

12:47 | 25.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Онлайн видеото в Китай започва да изглежда повече като Netflix и по-малко като YouTube, тъй като все повече потребители са готови да плащат за абонаменти, пише Wall Street Journal.

През юни 2015 г. iQIYI, видео звеното на китайската компания Baidu, пуска по два епизода седмично от онлайн сериала „The Lost Tomb”. Някои фенове на популярния сериал предлагат да платят, за да могат да видят всички епизоди накуп.

По същото време iQIYI заяви, че има около 500 млн. потребители, но само 5 млн. си плащат за абонаменти. На 3 юли 2015 г. компанията публикува всичките 10 епизода от първия сезон на „The Lоst Tomb” за онези, които си плащат. Абонаментът струва 19,8 юана (3 долара) на месец или 198 юана годишно. Изведнъж платформата получава повече от 2,6 млн. заявки, което води до срив на сайта и платежната му система.

Шест месеца по-късно iQIYI вече има 10 млн. абонати. По-рано този месец компанията разкри, че бройката им е достигнала 20 млн. Абонатите могат да гледат някои нови филми и телевизионни сериали преди онези, които не си плащат, нямат реклами и се наслаждават на изображение с по-висока резолюция и по-високо качество на звука. Абонатите, макар и рядко, получават покани да се срещнат със звезди.

Растежът на платените онлайн видео абонаменти е нещо ново за китайските онлайн потребители, които не бяха особено склонни да плащат за съдържание, тъй като имат лесен достъп до пиратски DVD-та и онлайн източници. Всичко това се случва докато големите китайски видео уебсайтове търсят нови източници на приходи отвъд рекламата, надявайки се да се справят със загубите, генерирани заради всичко, което са платили, за да се сдобият със съдържание.

Двата други големи видео уебсайта – подразделението на Tencent Holdings за видео – v.q.q.com, и Youku Tudou на Alibaba Group Holding, не разкриват броя на абонатите си. Компанията iResearch Consulting Group, която управлява онлайн търсачка, твърди, че в края на 2015 г. е имало 28,87 млн. души в Китай, които са си платили за абонаменти за онлайн видео. 

Това е малък дял от всичките 504 млн. онлайн потребители на видео в страната през миналата година. Но мениджърите на основните видео уебсайтове се надяват, че абонаментите, които носят поне с 50% повече годишни приходи от потребител от рекламата, ще компенсират забавянето на рекламния бизнес.

Приходите от абонаменти възлизат на 13% от приходите на индустрията от 40 млрд. юана през 2015 г., което е с 5,6% повече спрямо година по-рано, твърди iResearch. Компанията вярва, че през следващите няколко години приходите от абонаменти ще станат толкова важни, колкото рекламните приходи за видео компаниите.

Ръстът на броя на абонаментите през последните години се случва след като уебсайтовете инвестираха милиарди долари за холивудски филми и южнокорейски сапунени опери, както и за придобиването и създаването на китайски хитови заглавия. Конкуренцията за по-добро и ексклузивно съдържание за привличане на потребители доведе до големи загуби. Youku Tudou и iQIYI никога не са генерирали печалба.

Подбирането на правилния микс от съдържание, за което потребителите ще искат да платят, не е лесно. IQIYI започна да купува права за класически холивудски филми и за хитови американски сериали. Тези заглавия се харесват на работещите в големите градове, но за много по-млади хора, които живеят в по-малките градове, са нещо чуждо. А именно в малките населени места живее най-голям дял от потребителската база на iQIYI. След това компанията купи китайски филми и създаде много сериали сама, правейки още по-големи разходи.

Същевременно се наблюдава спад в онлайн пиратството и ръст на мобилните разплащания. Китайските видео сайтове преди бяха източник на пиратски видеа, а сега са сред лидерите в борбата с нелегално съдържание в интернет, защото вече имат какво да губят.

IQIYI има около 100 души, които се занимават с търсенето на пиратски версии на нейните видеа. Когато бъдат открити такива, се изисква от потребителя да ги изтрие. Въпросните служители също така следят и социалните медии за всяко споменаване на имената на филмите и сериалите на платформата.

„Борим се много по-ефективно с пиратството в Китай, отколкото всички големи холивудски студиа“, твърди Ян Сяндун, старши вицепрезидент на iQIYI.

Мобилните платежни системи като Alipay на Alibaba и WeChat на Tencent улесняват онлайн разплащанията, тъй като много китайци нямат кредитни карти и плащането през персонален компютър може да се окаже неудобно.

За много зрители основното е съдържанието. Чен Съяо, студент в Китайския университет по политически науки и право в Пекин, твърди, че възможността да гледа сериали и то без реклами я мотивира да си плаща. 26-годишната Чен преди е гледала предимно безплатни видеа, някои от които пиратски. Тя се съгласява да си плати за абонамент в iQIYI през февруари, когато в платформата се появяват южнокорейски сериали, които тя харесва.

„Преди беше доста лесно да намериш всяко видео онлайн, без да се налага да плащаш“, коментира тя. „Но сега вече не е така, а и не е толкова скъпо да си платиш“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още