IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е следващият стратегически ход на Apple?

Компанията показва все по-голям апетит към разработването на собствени компоненти за устройствата си

18:45 | 30.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple вече е показала, че може да проектира „мозъка“ на своите устройства, а сега е готова да направи нещо, което е потенциално по-трудно: да създаде чипове, които да им позволят да комуникират с интернет, пише Wall Street Journal.

Серия от ходове на технологичния гигант, както и сигнали от неговите доставчици, ясно показват, че той има за цел да започне да проектира модемите за iPhone, iPad и Apple Watch. Това би могло да създаде възможност за едно бъдеще на постоянно свързани умни устройства и добавена реалност, за повече носими устройства със собствена независима връзка към мрежите, за лаптопи Mac с 5G свързаност, както и за по-бързо от всякога теглене от интернет и стрийминг на iPhone.

Но първо компанията трябва да постигне нещо, което срази други технологични гиганти, включително Intel: да покаже, че не само може да проектира своите модеми, но може да ги направи достатъчо добри, за да оправдае отказването си от тези, които използва в момента и които са дело Qualcomm. Последният е доминиращ производител на модеми в света в продължение на десетилетия.

Приложения като разширената реалност ще изискват по-бързи от всякога скорости за пренос на данни и по-ниско времезакъснение на сигнала от устройството към мрежата и обратно.

Постигането на тези невероятно бързи скорости постави безпрецедентни изисквания към въображението на инженерите, които постигнаха 100-кратно увеличение на пиковите скорости при трансфер на данни в последните 10 години, казва Дурга Малади, ръководител 5G и мобилна инфраструктура в Qualcomm. И всичко това трябваше да се случи, докато телефоните се поддържаха в горе-долу еднакъв размер и без да се изисква значително увеличение на капацитета на батериите, допълва той.

Подробностите за работата на Apple по чиповете е добре пазена тайна, както се случва и с останалата част от бизнеса ѝ. Тя не споделя почти нищо публично относно стремежите си. В рядко интервю пред Тим Хигинс за WSJ Джони Сруджи, старши вицепрезидент на Apple по хардуерните технологии и лидер на нейното подразделение за чипове, обсъжда как компанията е разработила микропроцесорите от серията А за iPhone и M серията за Mac, но отказва да сподели каквото и да е за бъдещи планове, свързани с модеми или други компоненти.

Въпреки това има много сигнали, които показват, че Apple се е насочила именно към модемните чипове. През 2019 г. компанията придоби мажоритарен дял в бизнеса с модеми за смартфони на Intel, включително 2200 служители. А след това продължи да наема инженери със свързан с тази област опит, често в сателитни офиси в същите градове като част от някогашните ѝ партньори и потенциални бъдещи конкуренти в мрежовите технологии.

В Сан Диего, родния град на Qualcomm, Apple рекламира около 140 позиции, директно свързани с разработката и развитието на клетъчни модемни чипове. В Ървайн, Калифорния, където е централата на Broadcom, Apple има инженерен офис с около 20 отворени позиции.

Broadcom не е отговорила на запитванията за коментар. Малади и говорителят на Qualcomm са отказали да коментират отношенията на компанията с Apple.

През ноември 2021 г. главният финансов директор на Qualcomm заяви, че фирмата очаква да достави 20% от 5G модемите, които Apple използва в своите мобилни устройства, през 2023 г. В момента Qualcomm доставя близо 100% от тези чипове. (Изключение е Apple Watch, който от Series 4 модела използва модем на Intel). Въпреки че е възможно Apple да планира да използва 5G модеми от други доставчици от 2023 г., анализатори очакват, че това ще е годината, в която компанията ще покаже свой собствен модем.

Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Следващият стратегически ход на Епъл е да ни залее с високочестотна електромагнитна радиация. И тактично ще пропусне да публикува SAR нивата на новите си устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още