IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще значи нехайството на Google за разследванията ѝ в ЕС?

Компанията не е направила много, за да отговори на притесненията на регулаторите, a това може да засегне бизнеса ѝ глобално

19:00 | 16.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да признаем едно нещо на Facebook: изправена пред редица обвинения в проблемно поведение в последните 12 месеца, най-голямата социална мрежа в света поне направи усилия за известни отстъпки.

Същото обаче не може да се каже за Google на Alphabet. Европейската комисия (ЕК) тази седмица ще обяви дали и с колко ще накаже гиганта за това, че принуждава производителите на смартфони да инсталират пакет от приложения на устройствата им, които работят с мобилната операционна система Android. Размерът на глобата - вероятно милиарди евро - няма да бъде нещо сериозно за компанията. Alphabet има 103 млрд. долара резерви в брой, така че една глоба няма да значи много за нея. Но начинът, по който Брюксел ще принуди Google да раздели приложенията си, ще бъде ключов, пише в свой анализ Bloomberg. 

В момента, ако производител на смартфони като Samsung Electronics иска да интегрира Google Play Store в своите устройства, за да даде достъп до повече приложения, Google го принуждава да инсталира и браузъра Chrome. Това е ключово за рекламния бизнес на Google, защото браузърът ѝ позволява да следи потребителите в интернет, да разпознава интересите им и да им предлага реклами.

Същевременно Alphabet кара хардуерни фирми предварително да инсталират Google Search на устройствата си. Това обаче не притеснява ЕК. Истинският проблем е, че Google иска нито една друга търсачка да не бъде инсталирана.

В центъра на скандала с Cambridge Analytica Facebook се опитваше отчаяно да покаже, че не е толкова лоша. Директори на компанията се появиха пред депутати, призовавайки за доверие. Бяха стартирани международни разследвания. Подходът към потребителските данни беше променен.

Междувременно Google знае за разследванията на ЕС още от 2015 г., но има малко доказателства, че е променила практиките си. Тя не е направила никакви отстъпки.

Рискът беше този подход да ядоса повече комисията. В резултат вече има три разследвания срещу Google.

Разбира се, има големи разлики между Facebook и Google. Случаят с Android е свързан с антитръстови въпроси. При Facebook става дума за опазване на личните данни на потребителите. Макар че социалната мрежа се насочи към по-стриктна регулация, за да покаже, че се променя, Google не прави нищо подобно.

Може би Google e просто по-уверена в силата си. Тя вече доминира в Европа. Android има над 75% пазарен дял в четири от петте най-големи пазара в региона според Kantar Worldpanel, а Google Search - над 90%

Facebook също е лидер, но теоретично може да бъде заменена по-лесно. Някои биха казали, че всъщност нямате нужда от Facebook като услуга, но имате нужда от Google, за да сте в мрежата.

И все пак има опасност от това Alphabet да подхожда толкова безгрижно. Накъдето и да поеме ЕК, другите често я следват. Брюксел вече обучава експерти в сферата на антитръстовите въпроси в Китай, например. В азиатската страна обаче услугите на Google в голяма степен са блокирани.

Но ако Индия и африканските страни последват примера на ЕС и се насочат срещу Google, това ще има сериозен ефект върху бизнеса на компанията. Производителите на смартфони очакват да привлекат следващия си милиард потребители от тези развиващи се икономики. Ако проблемът с Android стане глобален, залогът за Google ще е наистина солиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още