IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как TikTok предлага видеа със секс и наркотици на непълнолетни?

Експеримент на Wall Street Journal показва, че платформата изобилства от непозволено съдържание, което се предлага на тинейджърите

09:20 | 12.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

След като си създава акаунт в TikTok, един 13-годишен потребител пише “onlyfans” в търсачката на приложението – името на уебсайт, известен с това, че предлага забавления за възрастни. След това гледа няколко видеоклипа от резултатите, включително два, продаващи порнография.

След това потребителят се насочва към персонализираните предложения в секцията „For You” (от англ. ез. „За теб“ – бел. ред.), където TikTok му предлага поредица от популярни видеоклипове, каквито виждат много потребители. Но приложението не забавя интереса на малкия потребител към секса, като бърза да му предложи още подобно съдържание, в това число десетки ролеви клипове, в които хората се преструват, че имат отношения с някой, който ги доминира. От едната страна се чува мъжки глас, даващ инструкции на млада жена, облечена в латексово трико.„Чувствай се свободна да плачеш“, казва той. „Знаеш, че това е любимото на татенцето“.

Докато потребителят преминава от клип на клип, появили се в списъка му, като се спира на по-сексуално ориентираните и бързо прескача останалите, скоро секцията „For You” става изцяло доминирана от видеа, включващи секс и насилие.

Алгоритъмът на приложението тласка потребителя към това, което много потребители наричат „Kinktok” – серия от видеа, включваща камшици, вериги и предмети за изтезания. Част от съдържанието дори е забранено от платформата.

Акаунтът е един от десетките автоматизирани профили (ботове), създадени от The Wall Street Journal, за да разбере какво показва TikTok на младите потребители. Тези ботове, регистирани като потребители на възраст между 13 и 15 години, се пуснати да разглеждат секцията „For You” в TikTok – силно персонализира, безкрайна емисия, подредена от алгоритъма.

Анализ на видеата, предлагани на тези акаунти, установи, че чрез своите мощни алгоритми TikTok може бързо да отведе непълнолетните – сред най-голямата група потребители на приложението – в безкраен океан от съдържание за секс и наркотици.

TikTok е предложил на един от профилите, регистриран като 13-годишно дете, поне 569 видеа за използване на наркотици, препратки към пристрастяване към кокаин и метадон, и рекламни клипове за онлайн продажба на наркотични продукти и принадлежности. Стотици подоби видеоклипове се появяват и в списъците на другите акаунти на непълнолетни, създадени от WSJ, пише медията.

Освен това TikTok показва на въпросните потребители над 100 видеа от акаунти, които препоръчват сайтове за платена порнография и секс магазини. Хиляди други са от създатели, които са отбелязали съдържанието си като подходящо само за възрастни.

Други насърчават хранителни разстройства и възхваляват алкохола, показвайки пиене и шофиране, както и игри с алкохол.

WSJ е споделил с TikTok извадка от 974 видеа за наркотици, порнография и друго съдържание за възрастни, предложено на непълнолетни, включително стотици клипове, показани на отделни акаунти в бърза последователност.

169 от тези видеа са премахнати от платформата преди медията да ги сподели с компанията – дали от техните създатели, или от TikTok, не е ясно. Други 225 са отстранени, след като са споделени с компанията. Сред тях има десетки, включващи възрастни „гледачи“, които влизат във взаимоотношения с хора, които се представят за деца и са наричани „малки“.

Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
За мен не е, аз съм решил този проблем като приемам всяка социална мрежа за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 2 години
Тръмп искаше да забрани Tik Tok, ама нали Orange man bad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Има, когато основните потребители са непълнолетни и то под 16г.. Има онлифенс за тая цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Няма проблем да показват секс, може би само с наркотиците е полезно да намалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още