IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкушението да се облагат едностранно някои от най-богатите компании в света

Натискът върху задлъжнелите правителства да изтискат повече приходи от корпоративния сектор се увеличава

10:30 | 31.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Един от най-забележителните странични ефекти на глобализацията е увеличаването на трансграничното избягване на данъци, пише Джон Плендър за Financial Times. 

Тъй като мултинационалните компании се стремяха да използват възможностите за арбитраж между различните юрисдикции, за да сведат до минимум данъчните си задължения, централните офиси и производствените съоръжения станаха международно мобилни до безпрецедентна степен.

Резултатът е интензивна данъчна конкуренция между държавите за привличане на инвестиции с риск от глобална надпревара до дупка. Съгласуваните глобални действия предлагат най-доброто средство за предотвратяване на такъв резултат. И въпреки това международното сътрудничество в областта на данъците остава проблематично.

Това не означава, че нищо не е постигнато. През 2013 г. Oрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), група от основно развити страни, в тандем с правителствата от Г-20 започнаха редица действия за справяне с избягването на данъци, за да гарантират, че печалбите се облагат там, където се осъществява икономическата дейност и създаването на стойност. Подтикнати от потенциалната загуба на приходи от корпоративен данък - недостиг, който икономисти от МВФ оценяват на 650 млрд. долара годишно - повече от 135 страни се присъединиха.

В основата е BEPS, инициатива за борба с ерозията на облагаемата база и пренасочване на печалбите, която се занимава със стратегиите на мултинационалните компании за използване на пропуски и несъответствия в данъчните правила с цел прехвърляне на печалбите в места с ниски или нулеви данъци.

Спешността на задачата се усилва от дигитализацията, тъй като е трудно да се установи къде се извършва производственият процес на технологичните компании. Освен това има слаба връзка между приходите на цифровите мултинационални компании и печалбите, които декларират. Amazon илюстрира въпроса. През 2018 г. печалбата на компанията беше едва 10,1 млрд. долара на фона на 232,9 млрд. долара глобални приходи, като данъците й бяха само 1,2 млрд. долара, от които повече от една трета бяха отложени.

Такъв тип избягване на данъци подкопава справедливостта и цялостта на данъчните системи, защото накланя везните в полза на мултинационалните компании за сметка на по-малките местни предприятия.

Както Саймън Тилфорд, директор за изследванията в аналитичния център „Форум за нова икономика” изтъкна, произтичащата от това данъчна конкуренция насърчава злоупотребата с обществени блага, като същевременно ерозира капацитета на правителствата да предоставят такива блага. Подобно на хората, добавя той, бизнесът не носи пълна отговорност за собствения си успех. Той би бил нищо без достъп до здрава, образована работна сила, публична инфраструктура и правни системи, които съблюдават договорите, патентите и интелектуалната собственост.

Също така силно онеправдани са развиващите се страни поради силното им разчитане на корпоративните данъци, особено от мултинационални компании. От оценката на МВФ за загуба на приходи от избягване на данъци в размер на 650 млрд. долара, около една трета се пада на развиващите се икономики.

Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Напълно коректно е правителствата да събират данъци от големите. Те трябва да имат ресурси за да поддържат стандарта на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още