IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хронология на едно милиардно ухажване

Защо Рупърт Мърдок се отказа от сделката на живота си

12:05 | 10.08.14 г.
<p>
	Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: Ройтерс

Всичко започна в средата на юли, когато международните медии гръмнаха с информацията, че Рупърт Мърдок и неговото филмово студио 21st Century Fox са предложили 80 млрд. долара за придобиването на конкурентното Time Warner. След излизането на информацията анализатори и експерти се въодушевиха, че евентуално сливане от такъв мащаб би обединило огромен брой влиятелни медии, студиа студиа и продуцентски къщи, включващ CNN, HBO, Warner Bros, 20th Century Fox и Fox News.

От Time Warner обаче не приеха особено радушно офертата на Мърдок, определяйки подходът му за "враждебен". От студиото отказаха по-нататъшни преговори с 21st Century Fox.

Ухажването от страна на Fox продължи, но непоклатимата позиция на Time Warner накара някои анализатори да се замислят дали наистина придобиването е неизбежно.

“Мисля, че постигането на споразумение няма да е толкова лесно, колкото изглеждаше първоначално,” коментира дни по-късно Майкъл Нейтънсън от анализаторската къща MoffettNathanson. “Смятам, че хората подценяват твърдостта на ръководството и Управителния съвет на Time Warner.

Появиха се и предположения от експерти в сектора, че маневрите между двете компании ще зачестят след обявяването на тримесечните резултати пред акционери. Предположението се дължеше на факта, че този път стандартната процедура щеше да бъде напрегната, заради необичайната интрига около евентуалната сделка. Очакваше се двете ръководства да отговарят на въпроси, свързани с намеренията си към другата компания.

Точно при обявяването на финансовите резултати на компанията си Рупърт Мърдок изненадващо оттегли офертата си и се отказа от преследването на Time Warner. На 5 август главният изпълнителен директор на Time Warner - Джефри Бюкс, получи мейл, в който Мърдок пише: "От името на нашия управителен съвет и висшето ни ръководство, Ви уведомявам, че оттегляме офертата си за придобиване на Time Warner, като това влиза в сила незабавно."

Изненадващото съобщение разби на пух и прах предположенията на анализатори, че в идните седмици се очаква енергията на официалните лица от 21st Century Fox и Time Warner да бъде концентрирана в спечелване на подкрепата на едрите акционери, които да одобрят сливането на двата гиганта.

Говореше се, че категоричният отказ на Time Warner да участва в преговори с 21st Century Fox е просто начин компанията да си вдигне цената. Евентуално финализиране на най-голямата сделка в сектора през последното десетилетие, щеше да е от полза и за двете страни.

Time Warner бе замесена и в последното голямо сливане в индустрията. Компанията се съюзи с AOL по време на пика на dot-com балона, което донесе само негативи за студиото. Именно лоши спомени като тези вероятно са една от причините за упорството на компанията срещу предложението на Fox, както и за последвалото пропадане на сделката.

Както неминуемо се случва при опитите за придобиване, нито една от страните не искаше да изглежда твърде нетърпелива за постигането на споразумение. 

Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още