IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Технологичният свят – все още доминиран от мъже

Жените съставляват между 26% (Microsoft) и 43% (Netflix) от служителите в големите технологични компании

22:23 | 08.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният ден на жената се отбелязва всяка година на 8 март, за да се повиши информираността за правата на жените, равенството, безопасността и справедливостта. През миналата година Обединените нации отпразнуваха Международния ден на жената под официалното мото „Жените в променящия се свят на труда: Планета 50-50 до 2030 г.".

Ясно е какво се има предвид – постигане на равенство (особено в заплащането) в рамките на този период.

Макар че технологичната индустрия е склонна да се гордее с промяната на трудовия пазар, технологичният сектор всъщност е далеч от постигането на равенство между половете, особено в сравнение с икономиката на САЩ като цяло. Докато делът на жените от общата работната сила на САЩ постепенно се покачи до 46,8% през последните десетилетия, той все още е значително по-нисък в технологичния сектор.

Както показва диаграмата на Statista, според докладите за разнообразието на различни технологични концерни жените съставляват между 26% (Microsoft) и 43% (Netflix) от служителите в големите технологични компании, като делът намалява сериозно, когато става въпрос за действителни технологични работни места.

От гледна точка на лидерските позиции статутът на жените в технологичния сектор, представен в таблицата от осем компании, е приблизително равен на този при останалата част от икономиката. През 2015 г. жените заемат 25% от изпълнителните, висшите и управленските постове в компаниите от S&P 500 - дял, който съвпада, но в някои случаи се и надхвърля от технологичната индустрия, но все още е далече от паритет.

chartoftheday_4467_female_employees_at_tech_companies_n chartoftheday_4467_female_employees_at_tech_companies_n

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още