IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дефицит на чипове заплашва производството на смартфони и лаптопи

Производителите на електроника се оплакват, че липсата на компоненти им създава все по-големи проблеми

20:49 | 17.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производителите на коли и на електроника – от телевизори до смартфони, все по-явно сигнализират за глобалната липса на чипове, която предизвиква забавяне на производството, докато потребителското търсене се възстановява от кризата с коронавируса, предава Ройтерс.

Има няколко причини за проблема, твърдят директори и анализатори от индустрията - огромните покупки от засегнатата от американските санкции Huawei Technologies, пожарът в завод за чипове в Япония, блокадите заради коронавируса в Югоизточна Азия и стачка във Франция.

По-важното, има по-малко инвестиции в заводи за производството на по-модерни чипове, собственост предимно на азиатски фирми, което означава, че те не успяват да увеличат производството, докато търсенето за 5G телефони, лаптопи и коли нараства по-бързо от очакваното.

Цялата индустрия за електроника се сблъсква с липсата на компоненти, твърди Дони Джан, главен изпълнителен директор на базираната в Шънджън Sand and Wave.

Източник от японски доставчик на компоненти твърди, че не достигат WiFi и Bluetooth чипове и се очакват забавяния от по над 10 седмици. Автомобилната индустрия в Китай, която сподели за проблема по-рано този месец, очаква производството в някои китайски компании за коли да бъде засегнато през първото тримесечие на следващата година.

Нарастващо търсене

Потребителското търсене в Китай, особено на коли, е скочило неочаквано бързо след отминаването на кризата с коронавируса, а поръчките на продукти като лаптопи и мобилни телефони в регионите, където още има рестрикции заради Covid, като Европа и Съединените щати, също са нараснали.

Нидерландският доставчик на автомобилни чипове NXP Semiconductor е казал на клиентите си, че трябва да повиши цените на всичките си продукти заради „значителното увеличение“ на цените на материалите и „изострената липса“ на чипове, писа Ройтерс наскоро.

„Бизнесът се възстанови много по-бързо отколкото очаквахме“, коментира главният изпълнителен директор на NXP Кърт Сийвърс пред германския бизнес ежедневник Handelsblatt в интервю от 11 декември. „Много клиенти поръчаха твърде късно. В резултат на това не успяхме да наваксаме в някои области“.

Една от краткосрочните причини за липсата на чипове е трупането на запази от телекомуникационния гигант Huawei преди средата на септември, когато нейните поддоставчици трябваше да се съобразят с американските санкции, твърди анализаторът на CICC Хуанг Лепинг.

Ситуацията беше влошена от конкуренти на Huawei (като Xiaomi), които искат да спечелят пазарен дял, като засилят поръчките на компоненти, допълва той.

Xiaomi и Huawei са отказали да коментират.
Производители на електроника, включително Panasonic и Yamaha, също предупредиха, че са изправени пред дефицит на чипове, който забавя производството на аудио оборудване и видео камери след големия пожар през октомври, който нанесе щети на завод в Южна Япония, който е собственост на Asahi Kasei Microdevices, звено на Asahi Kasei.

Притесненията нараснаха и след стачките на служителите на френския производител на чипове STMicroelectronics.

“Пълен капацитет“

Скокът в търсенето означава, че заводите, които правят по-стари, не толкова усъвършенствани чипове, са под напрежение, твърдят анализатори и представители на индустрията.

Тайванската TSMC доминира пазара като поддоставчик, произвеждащ чипове на договор. Samsung е на второ място, последвана от SMIC, GlobalFoundries и UMC, сочат данни на Trendforce.

Според източник изглежда сяка TSMC вече работи на лимита на силите си.

TSMC, сред чиито клиенти се нареждат Apple и Qualcomm, отказва да коментира въпроса, но припомня коментарите на своя председател, направени по-рано тази седмица, който посочи, че капацитетът на фирмата е „затруднен“.

Говорител на GlobalFoundries твърди, че компанията инвестира в „увеличаване на капацитета, за да отговори на това безпрецедентно търсене“. В момента фирмата увеличава производствените си нива и планира да удвои средните си годишни капиталови разходи през 2021 г., за да разшири още капацитета, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
милиона*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
По принцип нищо не им пречи да издържат по толкова, освен софтуера и смяната на батерията. Друг е въпросът, че компании като епъл, зависят от това, всяка година да продават телефон за 1к$. Франция дори ги беше глобила тях, че умишлено забавяли работата на старите устройства, без да казва това на потребителя, макар че сумата беше някаква символична, нещо от сорта на 15-20млрд евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Ами стига са правили еднодневки. Ако смартфоните издържаха по 10 години, нямаше да има дефицит на компоненти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Дефицита се създава изкуствено за да се поддържат високи цени на някои компоненти. Особено що се отнася до процесори и видеокарти. Това са нечестни търговски практики. Лошото е, че стават масови за всички производители въпреки наличието на конкуренция. Дори се оказва, че и конкуренцията я устройват високите нива на цените в различните потребителски класове защото и тя се възползва от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Няма дефицит на чипове,има дефицит на здрав разум,погълнат от безгранична лакомия и ****и*лизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
TSMC по принцип строят и завод в САЩ, в случай на санкции, но завод за производство отнема между 2 и 3г., та скоро едва ли ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още