IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската стартъп индустрия надмина за шест месеца рекордната 2020 г.

Само за първата половин година са привлечени инвестиции за близо 44 млрд. евро в по-малко като брой набирания

10:51 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Lala Azizli, unsplash.com</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Lala Azizli, unsplash.com

 

Европейският технологичен сектор вече е привлякъл от началото на годината повече инвестиции чрез рисков капитал, отколкото през цялата 2020 г., сочат данни, с които разполага CNBC.

Стартиращите фирми на континента са събрали колосалните 43,8 млрд. евро през първите шест месеца на 2021 г., показват данни на Dealroom, които надминават рекордните 38,5 млрд. евро, инвестирани през 2020 г.

И това – въпреки факта, че броят на подписаните сделки за финансиране чрез рисков капитал до момента е около половината от договорените през 2020 г. Към момента през 2021 г. са набрани пари чрез около 2700 кръга за финансиране спрямо 5200 през миналата година, става ясно от данните на Dealroom.

 

Шведската фирма за забавени плащания Klarna е набрала над 1,6 милиарда долара в два кръга на финансиране през тази година, германското приложение за търговия на акции Trade Republic набра 900 млн. долара при кръг за набиране на средства през май, а британският доставчик на плащания Checkout.com набра 450 млн. долара през януари.

Това предполага, че европейските технологични фирми привличат далеч по-големи суми на единична инвестиция, отколкото през предходните години, противопоставяйки се на икономическата несигурност, причинена от пандемията на коронавируса, която даде голям тласък на онлайн услугите.

Гийом Пусас, главен изпълнителен директор на Checkout.com, заяви, че стартиращите фирми често са създавани по време на криза, позовавайки се на появата на няколко нови компании за финансови технологии вследствие на световната финансова криза от 2008 г.

„Когато хората загубят работата си, всъщност прекарват много време вкъщи или трябва да преосмислят живота си“, каза Пузас в предаването Squawk Box Europe на CNBC в кулоарите на конференцията Viva Technology в Париж.

„Когато има голяма трансформационна промяна в обществото, доста често това е времето да видим появата на много нови стартиращи фирми. Ние сме особено развълнувани от тази възможност“.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска в Европа да се създадат най-малко 10 технологични компании на стойност над 100 милиарда евро всяка до 2030 г. Макар че Европа сега е дом на много еднорози - стартиращи компании на стойност над 1 милиард долара – досега тук не е създавана компания с мащаба на американските и китайските технологични гиганти.

Scale-Up Europe, група, включваща основателите на UiPath и Wise, предложи 21 препоръки, за да помогне на региона да изгради „следващото поколение технологични гиганти“. Сред предложенията са данъчни кредити за предприятия за инвестиции в стартиращи фирми и регулаторни промени, които се адаптират към новите иновации.

Себастиан Семятковски, главен изпълнителен директор на Klarna, каза, че Великобритания води пред Европа в областта на технологичната политика и че има редица въпроси, които трябва да бъдат решени, преди Европейският съюз да може да създаде свои технически гиганти.

„Загрижен съм за развитието на регулаторната среда в Европейския съюз“, каза той пред CNBC, като добави, че Великобритания е фокусирана върху правила, които улесняват потребителите да преминат от една технологична услуга към друга.

Той подчерта регламентацията на ЕС за уеб бисквитките като пример за „лоша регулация“, имайки предвид множеството съобщения за съгласие, които потребителите получават, когато посещават различни уебсайтове. „Това ни кара да станем по-самодоволни и по-малко притеснени от поверителността, а не обратното“, каза той.

„Надявам се ЕС да започне да пише наистина добра регулация, която да помага на свободата и движението на потребителите и да засили конкуренцията в пространства като банкирането на дребно, но и като цяло в технологиите“, добавя той.

И все пак, докато броят на стартиращите фирми в Европа на стойност поне 1 милиард долара продължава да расте, броят на корпоративните поглъщания на континента също се увеличава. Тази година вече има забележителни придобивания, включително покупката на Etsy за 1,6 милиарда долара на модното приложение за препродажба във Великобритания Depop и поглъщането от страна на JPMorgan на лондонския робо-съветник Nutmeg.

Що се отнася до листванията на фондовите пазари, в Лондон се състояха редица забележителни дебюти, включително на приложението за доставка на храна Deliveroo, фирмата за киберсигурност Darktrace и сайта за отзиви Trustpilot. Гигантът за парични преводи Wise, известен преди като TransferWise, планира скоро да стане публично дружество в столицата на Великобритания.

Семятковски каза, че е твърде рано да се каже кога Klarna, която за последно бе оценена в частен кръг на финансиране на 45,6 милиарда долара, ще стане публична, но това е вероятно да се случи през следващата една или две години. Пусас пък заяви, че IPO на Checkout.com едва ли ще се случи скоро, но „разбира се един ден ще бъдем публична компания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още