IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще облекчи правилата за първичните публични предлагания

Целта е да се привлече финансиране от 45 млрд. евро за дълбочинно технологични компании

08:18 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз възнамерява да увеличи броя на технологичните стартъпи в Европа, като привлече 45 млрд. евро (47 млрд. долара) частни средства и улесни основателите да запазят контрола върху фирмите си, след като станат публични. 

Законът на ЕС за листването (EU Listing Act), който ще бъде предложен през втората половина на тази година, ще позволи на „основателите и семействата да запазят контрола си след листването, като в същото време набират по-голям обем средства и се ползват от предимствата, свързани с листването", се казва в проект на нова стратегия за цифрови иновации, с който Bloomberg News разполага. 

В ЕС има много по-малко фирми в областта на високите технологии, отколкото в САЩ и Китай. Комисията обяснява това с „фрагментирания и избягващ риска характер" на пазарите на рисков капитал в Европа, докато традиционните банкови продукти като заемите играят по-голяма роля във финансирането на стартиращи предприятия, отколкото алтернативните ресурси като дяловото финансиране.

„Европа трябва да привлече институционални инвеститори, които да инвестират в дълбокотехнологични иновации", заяви през миналата седмица Мария Габриел, комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите, на първата Среща на върха „Образование и иновации“. „Увеличаването на дела на европейския капитал, инвестиран в иновативни компании и стартиращи предприятия, е една от основните ни цели. Това може да доведе до преместване на корпоративните централи на компаниите в Европа“. 

Стратегията на Комисията, която ще бъде представена във вторник, включва: 

- Закон за листването, който да опрости изискванията за листване на дружествата, като може да предложи на държавите в ЕС да уеднаквят нормативната си уредба по отношение на структурата на акциите от два класа. Понастоящем всяка фондова борса в Европа определя свои собствени правила:

- Разрешаване на държавите да използват държавна помощ за тестова и експериментална инфраструктура

- „Регулаторни пясъчници", така че стартиращите предприятия да могат да експериментират с по-гъвкави разпоредби, със специална тестова площадка, насочена към възобновяемия водород, и съоръжения за експериментиране с изкуствен интелект, подкрепени от ЕК

- Създаване на работна група, която да помага на стартиращите предприятия да предлагат опции за акции на новите служители.

ЕС също така „губи глобалната надпревара за таланти", пише ЕК в проекта, тъй като изследователите и учените се местят в САЩ. Комисията ще стартира инициатива за намиране на 1 милион души, които да работят в областта на дълбочинните технологии, подкрепена с 20 милиона евро от бюджета на ЕС, които ще бъдат допълнени с още средства от публични и частни организации. Комисията също така ще започне преговори със страните от ЕС за привличане на таланти от трети страни, особено чрез улесняване на получаването на визи за стартъпи.

Съществува и "пропаст" в количеството иновации в по-големите, по-богати региони в сравнение с по-малките им, по-бедни европейски партньори. Комисията иска да създаде „дълбокотехнологични иновационни долини", за да гарантира, че регионите в целия блок ще се възползват от плановете на ЕК за иновациите. По-голямата част от средствата, приблизително 10 млрд. евро, ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие. Други 170 млн. евро ще дойдат от бюджета на ЕС за научни изследвания и от кохезионния фонд.

В дълбокотехнологичните стартиращи предприятия са представени малко жени, пише ЕК. През 2020 г. технологичните стартъпи, ръководени от жени, са привлекли само 1,7% от капитала на европейските пазари на рисков капитал, става ясно от доклада State of European Tech на Atomico. Комисията ще стартира редица инициативи за справяне с този проблем, включително индекс за равенство между половете и разнообразие, за да събира данни за жените и слабо представените групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още