IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли краят на NFT мечтата?

Пазарът на незаменяеми токени понесе тежък удар в последните месеци

14:00 | 07.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

NFT мечтата не е мъртва, но претърпя голям удар, пише Ройтерс.

Пазарът на незаменяеми токени (NFT) постигна огромен успех миналата година, когато богатите криптоспекуланти похарчиха милиарди долари за рисковите активи, повишавайки цените и печалбите. Сега, след като минаха шест месеца от 2022 г., нещата изглеждат зле.

Месечният обем на продажбите на най-големия NFT пазар в света – OpenSea, е спаднал до 700 млн. долара през юни спрямо 2,6 млрд. долара през май. Той е значително под пика от януари, когато достигна 5 млрд. долара.

До края на юни средната продажба на NFT потъна до 412 долара в сравнение с 1754 долара в края на април, според NonFungible.com.

„Мечият криптопазар определено оказа влияние върху NFT сферата“, коментира Готие Цупингер, съосновател на NonFungible.com.

„Видяхме толкова много спекулации, толкова много шум около този вид активи“, допълва той. „Сега наблюдаваме някакъв спад, просто защото хората осъзнават, че няма да станат милионери за два дни".

NFT пазарът се срина заедно с криптовалутите, които обикновено се използват за плащане на активите. Това се случи във време, в което централните банки започнаха да повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, а апетитът за риск изчезна.

Биткойнът загуби около 57% от стойността си през първото полугодие, докато етерът се раздели с цели 71%.

Потъване или смъртоносна спирала?

За критиците сривът потвърждава безумието да се купуват такива активи, базирани в блокчейн записи, свързани с цифрови файлове като изображения или видеа, често произведения на изкуството.

Малайзийският бизнесмен, който купи NFT на първия туит на Джак Дорси за 2,5 млн. долара миналата година, имаше проблем с получаването на оферти от повече от няколко хиляди долара, когато се опита да го продаде през април.

Но Беноа Боск, глобален продуктов ръководител във фирмата за криптотърговия GSR, вижда спада като идеално време за изграждане на корпоративна NFT колекция – криптоеквивалент на колекциите от изкуство, което традиционните банки показват, за да впечатлят клиентите си. През юни GSR похарчи 500 хил. долара за NFT на това, което Боск нарича колекция от „сини чипове“ – този с големи онлайн бази от фенове.

Покупките му включват NFT от Bored Ape Yacht Club, набор от 10 хил. анимационни маймуни, създадени от базираната в САЩ компания Yuga Labs и рекламирани от хора като Парис Хилтън и Джими Фалън.

Еуфорията около Bored Apes е толкова голям, че Yuga Labs набра 285 млн. долара през април чрез продажбата на токени, които според нея могат да бъдат обменени за земя във виртуален свят с тема Bored Apes, който все още не е пуснат официално.

И все пак средната търговска цена за Bored Ape спадна до около 100 хил. долара през юни, което е наполовина на януарския пик от 238 хил. долара, сочат данни на CryptoSlam.

В нюйоркския си офис Боск е поставил три екрана, на които показва своите незаменяеми токени, включващи различни пикселизирани герои и Bored Ape, купени за 125 хил. долара.

„За нас това е и упражение, свързано с марката“, коментира той. Според него притежаването на ценен NFT и използването му като профилна снимка в социалните мрежи е начин за установяване на „почтеност, авторитет и влияние“ в криптосферата.

Game over?

Въпреки това бъдещето на NFT-тата е несигурно, тъй като ерата на ниските лихвени проценти, които насърчаваха инвеститорите да правят рискови залози, приключва.

Някои пазарни наблюдатели твърдят, че влиянието на NFT-тата върху пазара на изкуство ще намалее. Междувременно, въпреки че силно рекламираната визия за метавселена, базирана на блокчейн, все още не се е материализирала, ентусиастите очакват NFT да разтърсят гейминг индустрията, например като позволят на играчите да притежават активи в игрите.

„Всички вярват, че игрите ще бъдат следващото голямо нещо в блокчейна“, коментира Модеста Масойт, главен финансов директор в блокчейн тракера DappRadar.

Рисковата комбинация от гейминг и финансови спекулации обаче може да срещне трудности. Повечето геймъри предпочитат игри, които не включват NFT, твърди Джон Игън, главен изпълнителен директор на компанията за технологични проучвания L’Atelier.

Въпреки че новите регулации на криптопазара, договорени от Европейския съюз миналата седмица, предимно изключват NFT-тата, Испания отделно се стреми да ограничи начина, по който видеоигрите продават виртуални активи за реални пари.

Междувременно най-голямата базирана на NFT-та игра – Axie Infinity, отбеляза срив на своя токен до под половин цент спрямо пика от 36 цента миналата година.

За Игън от L’Atelier NFT пазарът едва ли ще се възстанови в сегашната си форма. „В крайна сметка това е ситуация, при която се плащат особени суми пари за изключително ограничени активи, които всъщност не произвеждат никакъв паричен поток“, казва той.

Но основната концепция за създаване на уникални дигитални активи все още е „фундаментално важна“ и ще има „масови приложения“ за финансовия сектор в бъдеще, смята Игън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 1 година
ТОва е простотия и измама по-голяма и от криптовалутите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още