IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какво може да доведе наливането на милиарди държавни пари в заводи за чипове?

Настоящата криза може да предизвика съществени промени в индустрията за полупроводници

18:12 | 28.03.21 г. 24
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Правителства по целия свят субсидират изграждането на заводи за полупроводници, след като дефицитът на чипове затруднява автомобилната индустрия и тази за електроника и подчертава силната зависимост на света от Тайван за тези ключови доставки, пише Ройтерс в анализ.

Но извън консенсуса, че трябва да се направи нещо, за да се диверсифицират доставките, възникват разделения относно стратегията, както и опасенията, че правителствата, които харчат свободно, могат да стимулират прекомерното изграждане на заводи в една индустрия, която в исторически план е била силно циклична.

Правителствата в Съединените щати, Европейския съюз и Япония обмислят да похарчат десетки милиарди долари за модерни фабрики за чипове, тъй като нараства безпокойството, че повече от две трети от най-развитите компютърни чипове се правят в Тайван. По-рано тази седмица висш американски военен командир каза на американските сенатори, че китайското овладяване на острова е най-важното притеснение на военните в Тихия океан.

Китай също предлага безброй субсидии на индустрията за чипове, тъй като се опитва да намали зависимостта си от западните технологии. Страната включително създаде инвестиционен фонд за 29 млрд. долара през 2019 г., което подхранва аргументите, че западните правителства трябва да действат.

Необходимостта от заводи за чипове извън Азия помогна на Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics – единствените двама подизпълнители на поръчки за чипове, способни на направят най-модерните полупроводници – да изготвят планове за нови фабрики в САЩ и да се борят за субсидии там в размер на 30 млрд. долара и повече.

Intel, другият играч от „Голямата тройка“, който също прави модерни чипове, направи изненадващ завой, разкривайки, че планира да отвори вратите на заводите си за външни клиенти и да изгради нова фабрика в Европа, в допълнение на двете нови в Съединените щати.

Резултатът от всичко това може да бъде подкрепено от правителствата преструктуриране на индустрията за чипове след десетилетия, в които американски и европейски фирми възлагаха производството си на Тайван и Южна Корея в името на ефективността и достигането на евтини компютърни чипове до милиарди хора.

Напрежение и усложнения

В Япония Canon, Tokyo Electron и Screen Semiconductor Electron ще се присъединят към финансирана от правителството програма за 42 млрд. йени (385 млн. долара), която ще работи с фирми като TSMC за разработката на модерни 2-нанометрови чипове. Япония иска да се увери, че може да прави развити полупроводници в бъдеще и целта ѝ е да изгради тестова линия в близост до Токио с помощта на TSMC.

Дори Индия, която разполага с малка производствена инфраструктура, се надява да подсили позициите си като център за дизайн за глобалните фирми за чипове и да привлече заводи с нови програми за субсидии.

Междувременно властите в Съединените щати се подготвят да одобрят още 30 млрд. долара или повече за инвестиции в чипове през финансирането на Пентагона и чрез съвкупност от нови мерки, подкрепяни от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Местните власти, както и компаниите, вече се борят за наградата. Миналата седмица Intel показа ангажимента си към Аризона, която има щедра програма за данъчни облекчения, както и утвърдена екосистема за производство на чипове, а анализаторите очакват тя да бъде голям получател на федералните средства.

Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Това, което казваш е така, но...завинаги ли ще оставим нещата така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... каква държавници какви 5лв ... :))) ... пишеш за държавата в която се наливат милиони с данъчни преференции за туризъм и хазарт !! това са ни приоритетите , а отскоро пелените и бебешките храни ... аз ти пиша , че да стигнем дори до част от верига за доставки на производството на чипове , например за обикновенна автоматика за машини или автомобили или навигационни уреди , не пиша за процесори !! , е необходима поне някава металургия , електроника , химическа индустрия , машиностроене . елементарни дори . ти тук да тръгнеш да търсиш някакво специфично лепило някой да направи или лак ще се видиш в чудо !! пробвай със зембата ... :))) ... ами ако трябва да направиш някакво допълнение към поточна линия ... ?! ами ако ти трябват няколко специфични матрици ... ?! ами ако искаш някой да ти произведе специфичен пълнител за точно конкретно пластмасово изделие ... ?! колко човека от пишещите тук във форума имат инсталиран поне някакъв autocad или solidworks , говоря дори за лайт версиите за обучение , не за професионалните !! а това е стандарт !! ти не четеш ли за какво се коментира под форумите ... :))) ... е виж в другите теми ... били инжекцията , оранжериики ... :))) ... напиши Плевнелиев и виж колко по.мия ще се излее , а какво направи човекът ... ?! опитва да вкара държавата в част от световните вериги на доставки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Нито за момент не съм си помислял, че това може да се развива само в България. Това не го прави нито една държава в света. Никой не може да покрие и развие самостоятелно всичко необходимо за да произвежда ИС. Дори САЩ. Става въпрос за участието на България в този бизнес в рамките на ЕС. Имаме основа, но за да се развие тази дейност тук, трябва да имаме истински индустриалци и добри мениджъри, които да изведат начинанието до успех. И да, трябват ни и добри държавници, които могат да гледат по-далече напред в бъдещето. Като казвам държавници нямам предвид само политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Исках само да подчертая, че това което бленувате е изключително скъпо и още по-несигурно. Може да профука половиният бюджет на страната, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Проектирането и производството на чипове е една сложна "екологична" система от взаимообвързани дейности. Това е една Глобална дейност. Всеки се беше специализирал в определени насоки. В Европа има компании, които са лидери в производството на оборудване за производството. Има разбира се и фабрики за производство на чипове. Такива има немалко и в САЩ. С тегение на времето обаче Върховите Производства в Големи Мащаби се съсредоточиха в Азия. В Европа в момента няма достатъчно подготвени специалисти, както казва германецът, които могат да разгънат бързо такива производства тук и те да са конкурентни на производствата в Азия. Това е. Това нямаше да е никакъв проблем, ако не беше настъпил този разлом между държавите в света. Сега всеки се стреми да стане самодостатъчен и да премахне зависимоста си от другите, защото не знае дали утре няма да е враг с тях. Просто е. В момента САЩ и ЕС започват да провеждат политика на самодостатъчност в тази област. Преди години, Русия започна такава политика, притисната от санкциите. Сега САЩ и ЕС също се включват в тази игра. Между впрочем, такава политика на премахване на зависимости в момента САЩ порвеждат и по отношение на редкоземните елементи. Искат да премахнат зависимоста си от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Обикновено когато се набърка в нещо държавата, това води до кривата круша.Не виждам причина този случай да е различен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
сега последно няма или има ноу хау Европа... щото почна по един начин, а после пишеш други неща :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Казваш, съкращаваме пенсии, здравен бюджет и т.н. и готово, правим страхотна микроелектроника. Де да беше така. Нищо няма да направим, ако ще целите бюджети да съкратим. Прочети как започнах с първия си коментар. Европа се отдръпна от тази надпревара преди много време и вече няма необходимото местно ноу-хау, коментира германецът Хелмут Гасел. За да направиш нещо ти трябват не само пари. Трябват ти хора, които могат да го направят. Той го казва в прав текст. Нямаме такива хора тук в Европа, които могат да го направят. Толкова. Те се създават с години стъпка по стъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Днес няма страна в света, която може сама да развива всичко, което се прави в микроелектрониката. Китайците например са силно зависими от системите за проектиране. Там американските компании са лидери и на практика всички ползват техен софтуер. Те са лидери и в много други неща в микроелектрониката, но има и неща, които се правят по-добре на друго място. Има толкова много ниши. Вярно е, че има европейски фирми, в това число и холандски фирми, които произвеждат оборудване за производството на чипове, което другите не могат да направят, както се казва в коментар 13. За всеки, Който Може има място на този огромен пазар. В колите, които карате има компоненти в електрониката, които са проектирани от наши инженери. Няма да говоря за софтуера, защото той е още повече. Повече няма да коментирам темата. Когато някой се интересува от това "да усвои едни пари", е безсмислено да му се гоорят неща, които не е способен да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
аз също мисля , че производството на чипове ни е мираж някакъв ... ние сме доста бедна държава с изключително неразвита индустриална база . за такива производства трябва развита металургия , развита електроника , развито машиностроене . трябва да се простираме според възможностите . хранителната индустрия и машини , складове и транспорт за нея въобще не е за изпускане ... чиповете да ги правят , които могат ... :))) ... този влак сме го изпуснали ...и понеже фанатици на темата виждам че има , нека да потърсят да им произведът в БГ закалена земба с определена дължина и фи , обаче да е с лазерно заточване . или някое предавателно колело от скоростна кутия на каквато си искате машина , ама от некоя специфична стомана ... чипове ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още