IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос избра грешните лидери за приятели

Нито ухажването на Индия, нито това на Саудитска Арабия се отплати на съоснователя на Amazon

12:07 | 01.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Albin Lohr-Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Albin Lohr-Jones/Bloomberg

Последните две седмици бяха изпълнени със събития за Джеф Безос. Първо визитата на съоснователя на Amazon в Индия беше посрещната с протести, ново антитръстово разследване за “несправедливи търговски практики” и враждебни коментари от правителството на премиера Нарендра Моди. 

След това продължаващият повече от година спор между Безос и Саудитска Арабия се озова в медиите, тъй като разследване показа, че вероятно телефонът на предприемача е хакнат благодарение на съобщение в WhatsApp, изпратено от саудитския принц Мохамед бин Салман. 

Това са две много различни ситуации в две отделни точки на света, но имат нещо общо - особено оптимистичния залог (на Amazon) на работа с глобални лидери, чиито решения в крайна сметка се оказаха далеч не толкова отворени и много по-автократични, отколкото Силициевата долина първоначално очакваше. 

Amazon заложи за първи път на Индия през 2014 г., когато Безос, застанал на камион и облечен в церемониална индийска сватбена дреха, представи ръководителя на местните операции на компанията и огромен чек от 2 млрд. долара. Безос се срещна с Моди по време на пътуването и двамата показаха доброто си отношение един към друг. Ето защо се смяташе, че премиерът ще разхлаби строгите ограничения на Индия по отношение на начина, по който работят чуждестранните компании за онлайн търговия. 

Оттогава регулациите всъщност станаха още по-строги, а Моди предпочете собствениците на малки бизнеси и ограничи възможността на Amazon да продава артикули директно, както и да контролира собствените си цени. Въпреки че печелеше пазарен дял от конкурента си Flipkart, собственост на Walmart, пазарното подразделение на Amazon отчете голяма загуба за миналата фискална година. При последното посещение на Безос Моди отказа да се срещне с него. 

Отношенията на Безос със Саудитска Арабия се зародиха с подобни надежди. Според информация от медиите от миналата седмица Безос и принц Мохамед са се срещнали на вечеря в Лос Анджелис през 2018 г., където са разменили телефонните си номера. Насърчен от обещанието на принца да модернизира кралството и да диверсифицира зависещата от петрола икономика, Amazon се подготвяше да приключи сделка за 2,2 млрд. долара за създаването на три центъра за данни в страната. 

Споразумението обаче беше замразено, когато саудитски агенти убиха Джамал Кашоги, колумнист във вестникна на Джеф Безос Washington Post.

Властите в Саудитска Арабия заявиха, че принцът не е свързан с убийството на Кашоги или с кибератаката към Безос. Сега акауант в Twitter, свързан със саудитското правителство, призовава за бойкот на Amazon. 

Във всяка от страните дейностите на Amazon са усложнени от отношението на режима към отразяването в изданието. По-малките перспективи в Индия и Саудитска Арабия също така могат да са свързани с истинското лице на лидерите, което те прикриват. Под ръководството на Моди наскоро Индия прие закон, който пречи на много мюсюлмански имигранти да получат гражданство, докато за хора от други религии това не е проблем. 

При принц Мохамед саудитското правителство засили конфликта си с Йемен, преследва религиозни и политически дисиденти и извършва координирани атаки в Twitter срещу своите врагове.  Bezos Bezos

Amazon не е единствената, която възлагаше нереалистични надежди на тези лидери. Индия се оказа също толкова голямо предизвикателство за Facebook. Страната има най-голямата потребителска база в социалната мрежа, но правителството се опита да накара компанията да идентифицира потребители в криптираното чат приложение WhatsApp и заплаши да въведе по-ограничаващи нови правила за регулация на социалните мрежи. 

Не много отдавна технологичните лидери бяха твърде оптимистично настроени и към Китай. Марк Зукърбърг дори тича пред камерите в Пекин и се срещна с президента Си Дзинпин. Google смяташе, че може да се вмъкне обратно в Китай, след като изтегли операциите си от страната през 2010 г. Така и не ѝ се получи. 

Истината е, че тези лидери не откликнаха на дозата оптимизъм, идваща от технологичните гиганти. Оказа се, че те в крайна сметка изобщо не желаят да са приятели със Силициевата долина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още