IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на Зукърбърг

Социалната мрежа трябва да се справи с негативните ефекти от ползването си, но въпросът е доколко е готов да действа шефът на компанията

20:35 | 08.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато учените започват да правят връзката между цигарите и рака, тютюневата индустрия им „затваря устата“, но признава истината десетилетия по-късно, когато е притисната от закона.

Никой не е обвинил Facebook в причиняването на рак, но Марк Зукърбърг в момента стои на подобен кръстопът, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Под натиска на нарастващия списък от инвеститори в социалната мрежа и от бивши директори, много от които публично обявиха, че Facebook е пристрастяващ и вреден за демокрацията, основателят и главен изпълнителен директор на компанията обеща да „поправи“ Facebook. Той планира да го направи по няколко начина, включително „като се увери, че времето във Facebook, е добре прекарано“. 

Освен това наскоро Зукърбърг каза на инвеститорите, че иска компанията „да насърчава смислени социални взаимодействия“, допълвайки, че „времето, прекарано в социалната мрежа, не е самоцел“.

И тук идва въпрос за няколко милиарда долара: Готов ли е Зукърбърг да жертва приходи в името на доброто за над 2 млрд. потребители на социалната мрежа?

Зукърбърг вече заяви, че компанията му ще наеме толкова много модератори на съдържание, за да се справи с фалшивите новини и с руската намеса, че това ще засегне печалбата на фирмата, но дали ще продължи още напред и ще промени основите на алгоритмите на Facebook в името на психичното здраве на потребителите, все още не е ясно.

Facebook - компания, която Зукърбърг създава, докато е в колежа, се е променила толкова много, че дори създателят ѝ трудно свиква с факта, че тя е световна сила.

През юни той промени мисията на компанията от „свързане“ на света до сближаване на света. Той твърди, че е смятал, че ако даде глас на хората, ще направи света по-добър, „но нашето общество все още е разделено. Сега вярвам, че имаме отговорността да направим дори повече“.

През декември експерти, провели собствени изследвания, обявиха публично, че въпреки че директната комуникация и споделянето между отделните хора и малките групи във Facebook могат да имат позитивен ефект, разглеждането и потокът от статусите на останалите в социалната мрежа прави хората нещастни.

В проучване, проведено в началото на 2017 г., базираната във Великобритания Royal Society for Public Health кара 1500 млади хора да оценят петте най-големи социални мрежи, за да открие дали те са добри или лоши за психичното здраве. Резултатите показват, че всички, без една от мрежите, имат негативен ефект върху психичното здраве на хората. Facebook, Twitter, Snapchat и Instagram карат потребителите да следят отблизо живота на другите – феномен, известен като социално сравняване. Изключение е само YouTube, отчасти, защото динамиката там е комуникация от един към много, докато личната комуникация се случва предимно в коментарите.

Друго проучване, направено от учени от Университета на Тел Авив, също посочва, че Facebook може да накара потребителите на социалната мрежа да смятат, че животът им не е толкова хубав, колкото този на другите. Интересното е, че ефектът е особено изразен при младите хора, но намалява с възрастта – практически не съществува при потребителите над 30 години, твърди Охад Барзила, един от авторите на проучването.

Проучвания показват, че това колко много ползвате социалните мрежи е също толкова важно, колкото това как ги ползвате. Това важи за всичко, което хората потребяват, така че определено не е изненада.

"Нека си представим, че един от изводите от това проучване е, че най-доброто за хората ще бъде да намалят ползването на Facebook и да влизат в него само веднъж седмично“, коментира Робърт Краут, професор в Carnegie Mellon University. “Какви ще бъдат последиците за бизнеса, ако проучването стигне до този извод?“

Може скоро да разберем. Facebook вероятно има силата да ни отблъсква, ако искаме да ползваме услугата по опасен начин. Социалната мрежа вече използва част от най-развития изкуствен интелект, за да ни кара „да се ангажираме“ с нейните продукти и реклами. Публичните изявления на компанията подсказват, че тя смята, че може да използва същите тези инструменти, за да кара потребителите да не прекаляват с потреблението.

Facebook вече взема мерки за променянето на част от услугите си, предимно нюзфийда, сърцето на нейния успех след пускането му през 2006 г. Както посочват от компанията, тези стъпки включват неща, за които Facebook вярва, че ще намалят ангажираността към услугата, включително скриването на кликаемите, фалшивите новини и промотирането на публикации от приятели.

Очаквано сега Facebook се насочва към аспекти на своите услуги, които тя и други твърдят, че са по-добри за нашето психично здраве. 

Facebook е изградена върху идеята да сближи света, както гласи мисията ѝ. Иронията е, че Зукърбърг се сблъсква с проблема, че платформата изглежда пристрастява и е вредна за хората. За разлика от главните изпълнителни директори, които преди отричаха вредите от своите продукти, Зукърбърг изглежда по-готов да признае какво се случва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
СИЧКОТО *** е във фейса с по няколко профиала за да си следят *** дали не кривят НАЛЕУ. За по-серизните хора има Тутер. Най-добре обаче да стоите настрани и от двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Туй казвам ... че е *** тоя дето дава баницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Не е луд, тоя дето яде баницата, а тоя, дето му я дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Фейсбук е създаден за да даде занимание на човеците с ниско IQ .Затова е толкова масово ползван...съответно евреинът толкова богат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още