IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който иска да спаси света

Шпионин на Кремъл или единствената защита за банковата сметка е Евгений Касперски

08:54 | 10.10.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. Снимка: Ройтерс

                                                                                                                                                                 От ЕМИЛ ИВАНОВ*

В света на високите технологии трудно ще откриете по-противоречива личност от Евгений Касперски. От една страна, това е възпитаник на близък до КГБ институт, работил за съветската армия, подозиран в топли връзки с Владимир Путин. От друга, много вероятно е вече да сте му поверили сигурността на своята поща, на акаунта си във Facebook и дори на банковата си сметка.

Скептиците подчертават, че периодичните му предупреждения за страховити киберзаплахи, надвиснали над света, по една случайност са добре дошли за собствения му бизнес. В същото време неговата Kaspersky Lab неведнъж е предотвратявала съвсем действителни заплахи. През 2010 тя помогна за разкриването на компютърния червей Stuxnet, който трябваше да саботира ядрената програма на Иран. През 2012 първа откри червея Flame, използван за кибершпионаж в Близкия изток. Факт е, че днес компанията на Касперски е смятана за най-влиятелната в сферата на компютърната сигурност.  

Kaspersky Lab е една от малкото успешни руски компании, които нямат общо с енергийния сектор. Американското списание Fast Company я нареди сред 50-те най-новаторски компании в света. Основана в Москва през 1997, днес тя има офиси в 30 държави, 3000 служители и 400 млн. потребители. През 2013 приходите й от продажби възлизаха на 667 млн. долара. Само между 2009 и 2010 продажбите на дребно на антивирусния й софтуер се увеличиха със 177% и надминаха тези на конкурентите от Symantec и McAfee, взети заедно. В момента в света има 50 млн. души, които членуват в мрежата за сигурност на Kaspersky и изпращат данни към централата на компанията всеки път, когато свалят приложение на екрана си. Microsoft, Cisco и Juniper Networks използват нейни кодове в продуктите си, осигурявайки й 300 млн. потребители.

Ако един обикновен анализатор обработва 100 нови вируса на ден, Евгений Касперски обработва по 300, разказват негови колеги. Предприемачът, който превърна хобито си да разгадава компютърни вируси в бизнес за над половин милиард долара годишно, е един от най-богатите хора в Русия.

317 000 000 нови вида вируси и друг опасен софтуер са били създадени през 2014 според данни на Symantec. Пет от всеки шест големи компании в света са били жертва на киберпрестъпници - увеличение от 40% спрямо 2013. Миннодобивната индустрия е най-честата жертва

На 16 години той е приет в Института по криптография, телекомуникации и компютърни науки, финансиран от КГБ. След дипломирането си е изпратен като офицер по разузнаването в съветската армия. Започва да се интересува от компютърна сигурност през 1989, когато неговият компютър е заразен с вируса Cascade. Успява да се отърве от него и го проучва с интерес. Започва да създава антивирусни програми, които в началото се продават на не повече от десетина клиенти на месец. Колкото до Cascade, тя става първата хакерска програма, влязла в антивирусната база данни на бъдещата му компания. Днес въпросната база данни съдържа над 100 млн. образци на всякакви вируси.

В началото на 90-те Касперски успява да се измъкне от армията, за да се отдаде изцяло на изучаването на вирусите. През 1997 заедно със съпругата си Наталия и техен приятел започват собствен бизнес, който бързо процъфтява благодарение на новаторския им подход.

Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
remarek
преди 8 години
А както всички знаем производителите на антивирусни програми, отдавна работят заедно със създателите на вируси. Като дали е нарочно,но винаги леееко изостават :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Прочетох статията с удоволствие, най-вече заради погностичните елементи, които засягат всички ни. Но не мога да се отърва от усещането за далечна прилика с приказките за юнаци и богатири. Дано не става въпрос за влизане в политиката, защото там нещата лесно се обръщат на 180 градуса.Притеснява ме че не се говори за търговията с информация, която е един от двигателите на хакерите и киберзаплахите, както и за ролята на маркетинга в спонсорирането на социалните мрежи. Както и сътрудничеството между социалните мрежи и тайните служби. Точно тези неща ще спънат всеки опит за постигане на фактическа бецопасност на личните данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Много добър материал.Добре че руснаците имат хора като Евгений Касперски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Статията е много добра и естествено трябва отделни мрежи за определени неща които нямат контакт с интернет - хареса ми идеята за трите зони и особено за зелената за да се запази свободата на словото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още