IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом обсъди коронавируса и с технологичната индустрия

Планира се издаване на нова база данни с пълнотекстова научна литература, свързана с коронавируса

09:01 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Високопоставени служители на Белия дом са се срещнали в сряда с представители на американската технологична индустрия, за да обсъдят свързаните с технологиите усилия за реакция на епидемията от коронавирус и начините за сътрудничество на правителството с частния сектор.

COVID-19, болестта, причинена от вируса, е убила около 30 души в Съединените щати и е заразила над 1000 американци и над 125 000 души в световен мащаб.

Главният технологичен директор на Белия дом Майкъл Крациос обсъди планираното издаване на нова база данни с пълнотекстова научна литература, свързана с коронавируса, и призова технологичните фирми да използват инструменти като „изкуствен интелект, за да помогнат на медицинските изследователи да извлекат научна информация от тази колекция от статии“, заяви Белият дом.

„Най-модерните технологични компании и основните онлайн платформи ще играят решаваща роля в това цялостно усилие“, каза той.

Сред участващите компании - чрез телеконференция – са Amazon.com Inc, Apple Inc, Cisco Systems, Facebook Inc, Google, IBM, Microsoft и Twitter, съобщиха от Белия дом. Множество американски здравни и други федерални агенции също са участвали лично или чрез телеконферентна връзка.

Други теми, обсъдени на срещата, са били засилената координация за подобряване на обмена на информация, идентифициране на най-добрите практики за премахване на дезинформация и усилията на технологичната общност за отдалечена работа и телездраве, заявиха от Белият дом.

Служители на Белия дом се срещат с мениджъри и от други сектори – на авиокомпаниите, финансовата и здравната индустрия, за да обсъдят начините за овладяване на въздействието от разпространението на вируса.

Но тези усилия са в контраст с разпореждане на Белия дом, който нареди на федералните здравни служители да третират срещите за коронавируса с най-високо ниво на класифициране - необичайна стъпка, която ограничава информацията и затруднява реакцията на правителството на САЩ на заразата.

Във вторник Белият дом и Конгресът преговаряха за мерки за укрепване на американската икономика и заплатите на американците срещу въздействието на огнището, което предизвика срив на тежко засегнатите фондови пазари. В сряда  Wall Street приключи търговията с поредно внушително понижаване на Dow Jones с почти 1500 пункта или 5,8%. Така бенчмарътк премина под границата, на която се обявява навлизане в т.нар. мечи пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още