IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона и Торонто - история за два умни града

Умните градове се нуждаят от повече човешка намеса, твърди анализаторът Джон Торнхил

15:21 | 10.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това е история за два града – Торонто и Барселона – които могат да предадат важни уроци на други населени места по света. И двата имат големи амбиции да променят начина, по който оперират, но отразяват много различни виждания за това как трябва да се управляват умните градове, пише Джон Торнхил в коментар за Financial Times.

В Торонто гражданите показват първоначалните си реакции към Плана за иновации и развитие на Sidewalk Labs за създаването на голям крайбрежен район, известен като Кейсайд. Sidewalk Labs, начинание на Google, обещава да използва иновативен дизайн и най-новите дигитални технологии, за да създаде радикално нов вид градска общност, която се надява да повтори и другаде.

Роден в царството на битовете, Google показва все по-голям интерес към света на атомите. Наскоро компанията обяви, че инвестира 1 млрд. долара за подпомагане развитието на 20 хил. нови жилища в Силициевата долина през следващите 10 години. Дан Доктороф, бивш заместник-кмет на Ню Йорк, който в момента е главен изпълнителен директор на Sidwalk Labs, коментира: „Нашата мисия е да постигнем огромни подобрения в градския живот“.

Фокусът в Торонто е върху създаването на работни места, изграждането на по-евтини жилища и използването на технологии за разработката на първата „климатично позитивна“ градска общност в Северна Америка.

Масовото използване на свързани устройства и сензори и въвеждането на супербързите 5G мрежи, позволяващи създаването на „дигитални двойници“ на реално съществуващата инфраструктура, вдъхнаха нова енергия на технологичните компании и на урбанистите. Те вярват, че потоците от данни в реално време могат да бъдат използвани за оптимизирането на „централната нервна“ система на градовете, обещавайки големи подобрения в транспорта, услугите, околната среда и ползването на земите.

Sidewalk обещава някои иновации, като подземни системи за доставка и други, които спечелиха подкрепата на изтъкнати местни политици и бизнес лидери. Но плановете предизвикаха ожесточена реакция от страна на някои учени и активисти, които се опасяват, че Google може да наруши правилата за опазване на потребителските данни и да повлияе зле на демокрацията. Частна компания, която не е преминала процедура за избор, твърдят те, не бива да узурпира традиционните функции на общинската власт.

Градската управа в Барселона следва различен подход, като изрично се стреми да отстоява „дигиталния суверенитет“ на гражданите си, като подчертава гражданското участие, социалното въздействие и възвръщаемостта към обществото.

Франческа Брия, главен директор технологии и дигитални иновации в Барселона, твърди, че нейният град е преобърнал парадигмата, използвана от Sidewalk Toronto. Вместо да проектира първо технологичната инфраструктура и след това да измисли как най-добре да я ползва, Барселона прилага съществуващи технологии, за да решава всекидневни проблеми, като замърсяването, достъпните жилища и транспорта.

В центъра на визията на Барселона е използването на Decidim – онлайн платформа, която позволява на жителите да участват във вземането на решения. Около 40 хил. души са използвали „гражданската алтернатива на Facebook”, която им дава възможност да инициират и оформят политики.

„Нуждаем се от нов социален договор в дигиталната ера“, коментира Брия. Като част от сделката данните на града трябва да принадлежат на самите граждани.

Чрез отварянето на базите от данни по сигурен начин Барселона има за цел да стимулира местните компании и граждански инициативи.

„Ние смятаме данните за нещо съществено като водата, електричеството или пътищата“, коментира Брия.

Как ще преминат експериментите в Торонто и Барселона през следващите няколко години ще информира политиците по света за ключови въпроси, докато бързата урбанизация се очертава като едно от най-големите политически предизвикателства на нашето време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още