IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T и Verizon ще предлагат безплатни iPhone 12

Междувременно Verizon стана третият американски оператор, който се похвали с национално покритие с 5G

09:59 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

IPhone 12 5G на Apple Inc., най-очакваният телефон от години, ще бъде раздаван безплатно от американските мобилни оператори AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. Това показва, че операторите се готвят да се борят усилено за нови абонати по време на потенциално огромния цикъл на надстройка.

Промоциите, обявени във вторник, съвпадат с представянето от страна на Apple на първия iPhone с възможност за 5G. Клиентите могат да започнат да правят поръчки онлайн от петък, твърдят операторите. Те ще трябва да се регистрират за неограничени планове и да заменят отговарящи на условията телефони.

iPhone с 5G е най-голямото представяне на продукти на Apple за годината и първият основен редизайн на популярния телефон от 2017 г. Браншът очаква това събитие повече от година и както предполагат промоциите от операторите, всеки от тях е готов да използва момента да спечели нови клиенти или поне да затвърди клиентската си база, коментира Bloomberg.

Предложенията са и залог, че ако операторите покриват цената на телефоните в рамките на двугодишен договор, абонатите ще са склонни да подпишат за неограничени планове с по-висока цена. Безплатната оферта се предлага за струващия в САЩ 799 долара iPhone 12, но не и за предлагания за 699 долара iPhone mini, нито за про моделите.

Въпреки че и двете компании изискват квалифицирано устройство за замяна и подписване на договор за неограничен план, AT&T предлага безплатни iPhone както на нови, така и на съществуващи клиенти. Verizon предлага безплатни iPhone само на нови клиенти. Съществуващите клиенти на Verizon могат да получат нов iPhone за 15 долара на месец, ако отговарят на определени условия.

Предвид бавния темп на продажбите на телефони през последните няколко години се очаква появата на новото поколение iPhone да предизвика стабилен цикъл на надстройка. Но както заяви главният изпълнителен директор на AT&T Джон Станки миналия месец, търсенето може да бъде смекчено от тежките икономически условия и загубата на работни места, причинени от пандемията на Covid-19.

Готови или не, надстройването до 5G може да бъде труден за операторите процес, ако клиентите са разочаровани от липсата на драстично подобрение на скоростта при техните скъпи нови телефони.

Американските мобилни оператори похарчиха милиарди долари за надграждане на мрежите си с пето поколение безжична технология, която обещава 10 пъти по-бързи скорости от настоящите връзки.

Междувременно във вторник Verizon във вторник стана третият американски оператор, който се похвали с национално покритие с 5G. Но в момента супербързото 5G преживяване се предлага само в ограничени области, тъй като компаниите продължават да разширяват доста бавно своите мрежи.

Досега 5G мрежата на Verizon беше почти изключително фокусирана върху mmWave, която предлага най-бързите скорости, но страда от изключително лош обхват. Този факт означава, че докато AT&T и T-Mobile успяват да се похвалят с широко 5G покритие за цялата страна, Verizon е ограничен до няколко улични ъгъла в малък брой градове.

Верайзън Верайзън

Ханс Вестберг, главен изпълнителен директор на Verizon. EPA/APPLE INC.

Разчитането на mmWave също така означава, че Verizon е трябвало да работи с производителите на устройства, за да създаде поръчкови версии на mmWave на телефони специално за оператора. Новата DSS 5G мрежа означава, че Verizon вече може да поддържа под 6GHz 5G и да предлага телефони, които поддържат само тази версия на мрежовия стандарт, коментира The Verge.

Разбира се, Verizon не просто внезапно преобърна за една нощ своята 5G стратегия или измисли начин за драстично подобряване на обхвата на съществуващите си 5G mmWave. Новата национална мрежа всъщност просто споделя съществуващия спектър и мрежова инфраструктура, която Verizon вече използва за своята LTE мрежа, използвайки новата технология за „динамично споделяне на спектъра“ (DSS), която позволява на оператора да управлява LTE и 5G мрежи паралелно. (AT&T също използва технологията за части от своето 5G покритие, а в България това направи Vivacom, б. ред)

T-Mobile US Inc. също участва в надцакването с промоции. Операторът, който сега е вторият по големина в САЩ благодарение на сливането си със Sprint Corp., предлага двата iPhone 12 Pro за по 100 долара на нови клиенти при връщане на стар модел. Той също така продава новия iPhone на половин цена с акция за връщане на стар модел.

AT&T също предлага сделки за телефони с Android. Феновете на Android, които търсят нови 5G съвместими устройства, могат да получат телефони за до 700 долара от Samsung, LG и Motorola с програма за замяна на стари устройства, стига да се регистрират за неограничен план за  5G.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още