IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече не е най-високо оценяваната борсова компания в света

В сряда петролният гигант Saudi Aramco изпревари по пазарна капитализация американския технологичен концерн

09:10 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Saudi Aramco изпревари Apple Inc. като най-ценната борсова компания в света, подхранвана от скока на цените на петрола, който стимулира производителя на суров петрол, като същевременно увеличава инфлационния натиск, намаляващ търсенето на технологични акции.

В сряда Aramco се търгуваше близо до най-високото си рекордно ниво с пазарна капитализация от около 2,43 трилиона долара, надминавайки тази на Apple за първи път от 2020 г. насам. Производителят на iPhone отчете понижение в цената на акциите си с 5,2%, затваряйки на цена от 146,50 долара за акция, което му дава оценка от 2,37 трлн. долара.

Дори и трендът да се окаже краткотраен и Apple отново да заеме първото място, смяната на ролите подчертава мощта на основните сили, които пронизват световната икономика в момента.

Покачващите се цени на петрола, макар и благоприятни за печалбата на Aramco, изострят нарастващата инфлация, която принуждава Федералния резерв да повишава лихвените проценти с най-бързия темп от десетилетия насам. Колкото по-високи са лихвените проценти, толкова повече инвеститорите намаляват оценките за стойността на бъдещите приходи на технологичните компании и понижават цените на техните акции.

„Не можете да сравнявате Apple със Saudi Aramco по отношение на техния бизнес или фундаментални показатели, но перспективите за компаниите от добивните индустрии се подобриха. Те са облагодетелствани от инфлацията и ограниченото предлагане", казва пред Bloomberg Джеймс Майер, главен инвестиционен директор в Tower Bridge Advisors.

Saudi Saudi В началото на тази година Apple се похвали с пазарна стойност от 3 трлн. долара, което бе с около 1 трлн. долара повече от тази на Aramco. Оттогава насам обаче акциите на Apple са поевтинели с близо 20%, докато при Aramco има ръст от 28%.

Според Тим Гриски, старши портфолио-стратег в Ingalls & Snyder, с оглед на това, че Фед е напът да повиши лихвите с поне още 150 базисни пункта през тази година и че все още няма изгледи за разрешаване на конфликта в Украйна, може да мине известно време, докато технологичните концерни възвърнат доминиращата си позиция.

„Има панически продажби на много технологични и други компании с високи стойности и парите, които излизат оттам, изглежда се насочват по-специално към енергетиката, пред която засега има благоприятни перспективи, като се имат предвид цените на суровините", каза той. „Компании като Aramco се възползват значително от тази среда“.

Тазгодишната слабост на технологичните акции се случва на фона на опасенията за инфлацията и по-агресивния Фед. Неотдавнашните финансови резултати на Apple също подчертаха трудностите, пред които е изправена компанията заради ограниченията в доставките. Акциите на Apple все още се разглеждат като относително сигурен залог в сектора, като се има предвид техният стабилен растеж и стабилността на финансите - фактори, които ограничиха обезценяването им през тази година. Поевтиняването на акциите на Apple от началото на годината досега е по-малко от спада на индекса Nasdaq 100 с 24,8%.

Apple остава най-голямата компания по пазарна капитализация сред американските концерни. Microsoft Corp., на второ място, има пазарна капитализация от 1,95 трилиона долара.

Междувременно енергийният подсектор на S&P 500 се покачи с 40% през тази година, подкрепен от ръста на цената на суровия петрол сорт Брент, която се повиши от около 78 долара за барел в началото на годината до 108 долара. Occidental Petroleum Corp. е най-добре представящата се акция в S&P 500 през тази година с ръст в цената от цели 107%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още