IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се подготвя за най-значимото си събитие от години

Очаква се компанията да представи четири нови модела iPhone и редизайн на устройствата

12:58 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Във вторник тази седмица Apple ще проведе събитие, в рамките на което ще представи тазгодишната си линия модели iPhone.

В последните години американската компания обявяваше своите нови смартфони през септември и те се появяваха на пазара скоро след това.

През 2020 г. ситуацията е различна. Вместо това, с което обичайно сме свикнали, миналия месец компанията пусна новия Apple Watch и отложи появата на iPhone за октомври. Забавянето се дължи на пандемията на Covid-19, която затрудни производството на електроника и принуди повечето служители на Apple да работят от вкъщи, пише CNBC.

И все пак тазгодишната премиера на iPhone е интересна. Очаква се тя да включва първия голям редизайн на устройството от 2017 г. насам, когато Apple пусна своя iPhone X с лицево разпознаване. 

Освен това се очаква концернът да пусне четири отделни модела iPhone с различни екрани и на различни цени. Това е много по-голямо разнообразие от устройства от онова, с което сме виждали досега от компанията.

Не на последно място, част от новите телефони ще поддържат 5G свързаност, която обещава по-бързо сваляне на съдържание.

Последният път, в който Apple направи толкова големи промени в iPhone, беше през 2014 г., когато се появи iPhone 6 с по-голям екран и в два различни размера. Това доведе до т.нар. „суперцикъл“, в рамките на който 231 млн. бройки iPhone бяха продадени за четирите месеца след премиерата. Това остана рекордът по годишни продадени бройки, докато Apple не спря да разкрива информация за този показател през 2018 г.

Така че тазгодишните промени карат инвеститорите и анализаторите да очакват подобен цикъл, който да направи Apple още по-високо оценена компания.

„Очакваме, че премиерата тази есен ще е най-значимото събитие за iPhone от години“, коментира анализаторът на Morgan Stanley Кейти Хубърти. Тя прогнозира, че Apple ще продаде около 220 млн. бройки iPhone през фискалната 2021 г., което ще е с 22% повече спрямо година по-рано.

От Morgan Stanley очакват 4 нови устройства, включително:

iPhone 12 Mini. Нов телефон с 5,4-инчов екран. Това ще е най-малкият iPhone, откакто компанията започна да предлага фулскрийн версии (без рамки около екрана) през 2017 г., и вероятно ще е със същия размер като iPhone 6.

iPhone 12. Стандартна версия с 6,1-инчов екран.

iPhone 12 Pro. Също с 6,1-инчов дисплей, но с по-добри спецификации.

iPhone 12 Pro Max. Той ще е с по-голям екран от 6,7 инча. (Сегашният iPhone 11 Pro Max е малко над 6,5 инча).

Очакванията на Morgan Stanley са базирани на информация от производителите от веригата на доставките на Apple в Китай. Това означава, че актуалните имена на устройствата, които се решават от продуктовия маркетинг на Apple, може да са различни.

Наличието на четири модела ще представлява значителна експанзия на линията, както с по-малка опция, така и с по-голямо устройство от висок клас. Това ще даде на потребителите по-голям избор и потенциално ще накара хората да сменят старите модели с нови.

Очаква се телефоните да са визуално различни спрямо моделите от последните години, което допълнително може да мотивира потребителите да сменят устройството си.

През лятото Apple пусна 4,7-инчов iPhone за 399 долара, който разполага със сензор за пръстови отпечатъци. Това е второ поколение iPhone SE, което се очаква да остане най-евтиното предложение на Apple дори и след новата премиера.

„Тези 4 нови модела ще допълнят второто поколение iPhone SE, пуснато през пролетта на 2020 г., за да дадат най-пълната линия от нови модели iPhone досега“, пише Хубърти.

В момента Apple продава iPhone 11 с 6,1-инчов дисплей за 699 долара, iPhone 11 Pro с 5,8-инчов екран за 999 долара и iPhone 11 Pro Max с 6,5-инчов екран за 1099 долара. Apple може да продължи да продава тези модели, както обичайно, като свали 100 долара от старата им цена и ги задържи в магазините.

Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още