IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant отстъпи пред регулаторите и ще кандидатства за финансов лиценз

Опитът на Китай да овладее Ant може в крайна сметка да ограничи бъдещото развитие на финансовите технологии, твърди анализатор

09:36 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ant Group Co., финансово-технологичният гигант, контролиран от милиардера Джак Ма, ще кандидатства за лиценз за финансов холдинг, контролиран от централната банка на Китай, след като ревизира бизнеса си, за да се адаптира към новата ера на по-строго регулиране на интернет компаниите.

В изявление Народната банка на Китай заяви, че представители на Ant са били призовани на среща в понеделник с четири регулаторни органа, сред които са банковият надзор, надзорът на пазара с ценни книжа и валута и др. Според банката през последните няколко месеца под контрола на регулаторите е формулиран „изчерпателен, жизнеспособен план за коригиране“ за Ant.

Директивата следва интензивната регулаторна атака срещу бизнес империята на Ма, започнала със спирането на първичното публично предлагане на компанията през ноември. Ant беше напът да продаде на борсите в Хонконг и Шанхай акции на стойност повече от 34 млрд. долара, когато Пекин стопира сделката, след като Ма разкритикува финансовите регулатори в публична реч. 

През януари The Wall Street Journal съобщи, че Ant планира да спазва изцяло финансовите разпоредби на Китай, като се превърне във финансов холдинг, като по същество подчинява Ant на разпоредби, подобни на тези, управляващи банките.

Ant, която притежава масово разпространеното в страната приложение за мобилни плащания и начин на живот Alipay, ще трябва да коригира в своя бизнес с разплащания онова, което регулаторите наричат „нелоялна конкуренция“ и да подобри корпоративното си управление. Базираната в Ханджоу компания ще трябва да намали ликвидните рискове на своите инвестиционни продукти и да свие активите под управлението на Yu’e Bao, гигантския си взаимен фонд. Освен това Ant ще трябва да наруши своя „информационен монопол“ върху обширните и подробни данни за потребителите, които е събрала, каза централната банка.  

Държавният вестник The Economic Daily заяви в коментар в понеделник, че планът за преструктуриране на Ant отразява последните призиви на централното правителство платформата да се върне към корените си и да се съсредоточи върху обслужването на реалната икономика и хората.

„Основният бизнес на финансовите технологии все още е финансите“, казва вестникът. Формулирането на план за коригиране е само първата стъпка и в бъдеще Ant трябва да се сравнява с плана, за да отговори напълно на изискванията на регулаторите, пише вестникът.

Alipay има повече от милиард потребители в Китай. Той обработи цифрови трансакции за еквивалента на над 17 трлн. долара през миналата финансова година до юни 2020 г., даде необезпечени краткосрочни заеми на около 500 милиона души и продава много застрахователни полици, продукти на взаимни фондове и други инвестиционни продукти.

В свое изявление от Ant заявяват, че компанията „няма да пощади усилия за изпълнението на плана за коригиране, като гарантира, че работата и растежът на нашия финансов бизнес са напълно в съответствие“.

В допълнение към кандидатстването си за лиценз за финансов холдинг, компанията заяви, че ще създаде лицензирана компания за кредитиране. Тя планира да обедини Jiebei и Huabei, двете си популярни онлайн услуги за кредитиране на дребно, в регулирана компания за потребителско финансиране. Ant заяви, че разплащателният ѝ бизнес ще остане ангажиран да обслужва потребителите и малкия бизнес.

Разкриването на плана на Ant от регулаторите се случва малко след като сестринската компания на Ant, Alibaba Group Holding Ltd. бе глобена с еквивалента на 2,8 млрд. долара заради нарушения на правилата срещу конкуренти, търговци и потребители. В допълнение към рекордната санкция Alibaba се съгласи да предприеме цялостна реконструкция на своите операции и да гарантира спазването на правилата за лоялна конкуренция.

Ма, който е контролиращ акционер на Ant, е съосновател на Alibaba и все още притежава някои акции в компанията. Alibaba притежава една трета от Ant. И двете компании, които се разраснаха бързо и са изключително печеливши, се опитват усилено да успокоят регулаторите и да продължат напред. 

Миналата есен Ant беше напът да излезе на борсата с оценка от над 300 млрд. долара, много над пазарната капитализация на най-големите банки в света. По-малко от три години по-рано, през юни 2018 г., инвеститорите оцениха Ant на 150 млрд. долара след голямо набиране на частен капитал.  

По-новите оценки на Ant се различават значително. Много анализатори и инвеститори очакват потенциалът на Ant за печалба да бъде намален, тъй като концернът свива някои бизнеси, включително онлайн потребителското кредитиране, което преди беше основният двигател на растежа. В края на януари някои американски инвестиционни фондове, управлявани от Fidelity Investments, са отбелязали стойността на своите дялове в Ant по начин, който предполага оценката на компанията да възлиза на около 230 млрд. долара, става ясно от регулаторните заявления.

В понеделник председателят и главен изпълнителен директор на Ant Ерик Джин заяви в интервю за държавната медия The Paper, че Ant ще поддържа приемствеността и качеството на услугите си, докато спазва изцяло разпоредбите.

Джин, който пое поста на главен изпълнителен директор миналия месец след оставката на другия изпълнителен директор на Ant Саймън Ху, заяви, че компанията няма да вдига разходите за потребителите и финансовите институции, с които си партнира.

Опитът на Китай да овладее Ant може в крайна сметка да ограничи бъдещото развитие на финансовите технологии, казва Джи Шаофън, бивш банков регулатор, който следи индустрията за микрокредитиране. „Поставянето на всичко под обхвата на финансовия регулатор има тенденцията да обезкуражава по-нататъшните технологични иновации", каза той, добавяйки, че Ant ще трябва да се ориентира в несигурността и новите правила, които са в процес на изготвяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още