IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Стойчев: Прогнозите за отчетите в технологичния сектор се оправдаха

Facebook подобри собствения си рекорд за печалба на акция, Yahoo разчита на IPO-то на Alibaba, коментира дилърът от Deltastock

20:37 | 05.02.14 г.
Андрей Стойчев: Прогнозите за отчетите в технологичния сектор се оправдаха

Над 80% от прогнозите на анализаторите за отчетите на компаниите в технологичния сектор се оправдаха, коментира в ефира на Bulgaria On Air дилърът от Deltastock Андрей Стойчев. Той подчерта, че технологичният сектор винаги е привличал вниманието на инвеститорите, заради по-бързото и динамично развитие.

От представените данни през последните дни Стойчев постави акцент върху Facebook и подобряването на рекорда на компанията при печалбата за акция навръх десетгодишнината на социалната мрежа. Дилърът заяви, че печалбата за акция на компанията е достигнала 37 цента при 17 цента за акция преди година, което се е отразило в скок на стойността на ценните книжа само 20 минути след обявяването на резултатите.

Стойчев допълни, че Facebook ще насочи усилията си към мобилните потребители, чиито брой достига 1 млрд. души и към по-младите потребители, които според данните все повече се дистанцирали от социалната мрежа през последните години.

При Google се наблюдават значителни приходи от реклама, въпреки че ръстът не е толкова голям, колкото при Facebook, отбеляза дилърът от Deltasock. Той допълни, че печалбата на акция на търсачката е близка до прогнозираното - 9 долара при очаквани 10. Стойчев допълни още, че след продажбата на губещото подразделение на Motorola, Google си запазва патентите и изглежда разчита на приходи по тази линия.

Рекордни стойности на приходи, печалба на брой акция и добър марж на печалбата отчете и Apple, коментира експертът. Според него обаче традиционно консервативните прогнози за бъдещето, направени и сега, са изиграли лоша шега на компанията и акциите й се понижили с 10% веднага след представянето на отчета.

В конкуренция със Samsung и амбиции да завладее територии на азиатския пазар и конкретно в Китай, Apple вероятно ще заложи на по-големия дисплей при iPhone 6, смята Стойчев. Той отчете ударното навлизане на Samsung на пазара през последните 3-4 години.

„Самият отчет на Samsung не беше особено добър, но акциите се държат, за разлика от Apple, които паднаха", заяви дилърът.

Единствената надежда на Yahoo изглежда е Alibaba.

„Изглежда придобиванията, които правят не носят търсения ефект. Според мен прекалено залагат на този дял от една четвърт в Alibaba, но според мен започват да имат затруднения в конкуренция с компании като Google. Виждаме спад в приходите от реклама, което е важно за интернет гигант”, коментира още дилърът. Той допълни, че вероятно Yahoo разчита на подготвяното IPO на Alibaba тази година.

Според дилъра от Deltastock идеята на Microsoft за навлизане на мобилния пазар изглежда позакъсняла. По думите му компанията вероятно има какво да предложи, когато стане дума за патенти.

„Опитите тук са насочени към популяризиране на собствената операционна система, която губи позиции не само в дела на смартфоните, но и при персоналните компютри”, подчерта Стойчев.

Amazon запазва едни стабилни приходи и печалба от акции, но не представя ясна визия за бъдещето, коментира още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още